geometria
gość: Działkę w kształcie trójkąta ABC o bokach AB = 34 m, BC =52m, CA =50 m, podzielono na
dwie części prostą DE, równoległą do boku AB, oddaloną od niego o 20 m. Ile metrów bieżących
siatki potrzeba na ogrodzenie każdej z działek? Przyjmujemy, że ogrodzimy je oddzielnie.
5 paź 16:50
Michał:
4 paź 20:47
nick: tak
20 paź 17:03
aaa:
7 paź 19:09
Mila:

h=FC
Obliczamy h, aby skorzystać z podobieństwa trójkątów
1)
P
Δ=
√p*Pp−a)*(p−b)*(p−c)
P
Δ=
√68*18*34*16=
√34*2*18*34*16=34*6*4=34*24
h=48
x=|PC|=48−20=28
ΔDEC∼ΔABC⇔
| 28 | | 7 | |
k= |
| = |
| skala podobieństwa |
| 48 | | 12 | |
|BE|=52−|CE|=...
dokończ rachunki
7 paź 22:40
Eta:
2 sposób ( bez wzoru Herona)
Z tw, Pitagorasa : h
2=50
2−y
2 i h
2=52
2−(34−y)
2
to: 2500−y
2=2704− 34
2+68y−y
2 ⇒ 68y=952 ⇒
y=14
to h=
√502−142=
48 i |PC|= 48−20= 28
i dalej .......... jak podała
Mila
7 paź 23:48