Rozwiąż
Radrk: (4+√15)(√10−√6)√(4−√15)
5 paź 12:34
sushi_ gg6397228:
na pewno w tym ostatni jest ten duzy pieriwastek
5 paź 12:37
Radek: no właśnie on jest i to kąplikuje. Całość wychodzi =2 z google: wklej to zobaczysz:
(4+pierwiastek 15)(pierwiastek(4−pierwiastek 15))(pierwiastek 10−pierwiastek 6)
5 paź 12:43
sushi_ gg6397228:
to najpierw wymnoz dwa pierwsze nawiasy
5 paź 12:47
Radek: to nic nie daje
5 paź 12:51
sushi_ gg6397228:
juz wie jaki trzeba zrobic trik
podniesc do kwadratu gdzie a,b,c to sa kolejne nawiasy
a*b*√c= x
a*a*b*b*c= x2 a*c= 1
(4+√15)(16−2√60)=x2
(4+√15) 4*(4−√15)=x2
4=x2
2=x
5 paź 12:53
Radrk: a skąd a*c= 1
5 paź 13:07
Radrk: już mam dzięki
5 paź 13:09
sushi_ gg6397228:
a*c= wzorek skroconego mnozenia, nie chcialo mi sie pisac nawiasow, wiec dalem literki
5 paź 13:12