proste w układzie współrzędnych
Marysieńka: Punkty A=(1,!), B=(3,5) i C=(−1,3) są wierzchołkami trójkąta ABC. Napisz równanie prostej:
a)zawierającej bok AB
b) przechodzącej przez środek boku AC i równoległej do prostej AB
c)zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka C
d) będącej symetralną boku AB
Mam tylko podpunkt A.. Ktoś może naprowadzić na resztę rozwiązań?
5 paź 16:21
ICSP: b) Wyznaczasz środek boku AC . Później zauważasz że proste są równoległe gdy ich współczynniki
kierunkowe są sobie równe.
5 paź 16:22
Marysieńka: c zrobione
5 paź 16:28
ICSP: d) symetralna odcinka to prosta przechodząca pod kątem prostym przez środek odcinka.
5 paź 16:29
Marysieńka: nie wychodzi mi wynik prawidłowy w b.
5 paź 16:29
ICSP: no to coś źle liczysz. Ja za dużo z wykrzyknikiem nie policzę
5 paź 16:30
Marysieńka: Wszystko wyszło, dzięki
5 paź 16:32
Trivial: Ten wykrzyknik dodaje uroku.
5 paź 16:33
Marysieńka: Oj, spieszyłam się
5 paź 16:36