geometria analityczna pomocy! ;(
matureczka: W układzie współrzędnym dane są punkty A= (1,2) B= (5,2) wyznacz współrzędne C dla którego pole
trójkąta ABC jest równe 2 i kąt ACB ma 90stopni.
Pomocy, kompletnie nie rozumiem.

Z góry dziękuje!
Gustlik: W układzie współrzędnym dane są punkty A= (1,2) B= (5,2) wyznacz współrzędne C dla którego
pole
trójkąta ABC jest równe 2 i kąt ACB ma 90stopni.
A= (1,2)
B= (5,2)
C=(x, y)
Liczę współrzędne wektorów CB
→ i CA
→
CB
→=B−C=[5−x, 2−y]
CA*→=A−C=[1−x, 2−y]
Iloczyn skalarny = 0 − warunek prostopadłosci wektorów.
CB
→*CA
→=(5−x)(1−x)+(2−y)(2−y)=(5−x)(1−x)+(2−y)
2
Liczę wyznacznik wektorów CB
→ i CA
→
d(CB
→, CA
→)=
|5−x 2−y|
|1−x 2−y|
=(5−x)(2−y)−(2−y)(1−x)
| | 1 | | 1 | |
Pole = |
| |d(CB→, CA→)|= |
| |(5−x)(2−y)−(2−y)(1−x)|
|
| | 2 | | 2 | |
CB
→*CA
→=0 (warunek prostopadłości)
Pole = 2
Masz układ równań:
{ (5−x)(1−x)+(2−y)
2=0
| | 1 | |
{ |
| |(5−x)(2−y)−(2−y)(1−x)|=2 /*2
|
| | 2 | |
Z drugiego masz
(5−x)(2−y)−(2−y)(1−x)=4 lub (5−x)(2−y)−(2−y)(1−x)=−4 → + I równanie i masz dwa układy do
rozwiązania. Spróbuj dokończyć.