Wzór funkcji, której wykres powstaje przez przesunięcie wykresu funkcji f o 7 j
Aneta2402: Wzór funkcji, której wykres powstaje przez przesunięcie wykresu funkcji f o 7 jednostek w prawo
to?
A. y=f( x+7)
B. y=f(x)+7
C. y=f(x−7)
D. y=f(x)−7
Proszę również o działania
5 paź 15:12
he?: C
5 paź 15:30
he?: f(x)= x
y= f(x−p)+q
5 paź 15:30
Aneta2402: Nadal nie bardzo wiem jak to zrobić
5 paź 16:43
sandi: chodzi o to ze przesuniecie o 7 jest to p czyli przesuniecie w lewo lub w prawo . w tym
przypadku w prawo poniewaz jest to liczba dodatnia. tak więc :
f(x)= x przesuniete o wektor p=7 tworzy funkcje y= f(x−7) dlatego ze
podstawiamy 7 do wzoru podstawowego : y = f(x−p) + g liczba siedem poprzeczona jest minusem
dlatego ze liczba dodatnia siedem podstawiona do wzoru −p daje liczbe ujemna bo minus i plus
daje minus
21 mar 19:21