Potrzebuję pomocy !
Sami : Proszę o pomoc z zadaniem. Nie mam pojęcia jak się w ogóle do niego zabrać
Pole trapezu równoramiennego jest równe 36 cm2, a stosunek długości podstaw wynosi 1:2. Oblicz
pole czterech trójkątów, na które dzielą ten trapez jego przekątne
5 paź 21:06
Eta:

P(tr)= P
1+P
2+P
3+P
4
| | P1 | |
ΔABE ~ΔDCE w skali k=2 to: |
| = k2=4 => P1=4*P2 |
| | P2 | |
P
1+P
3= P
1+P
4 =>
P3=P4
P(tr)= P
1+P
2+2P
3 = (
√P1+
√P2)
2 gdzie
P3= √P1*P2
zatem: P
32= P
1*P
2 = 4P
2*P
2 =>
P3= 2P2
i mamy: P(tr)= P
1+P
2+2P
3
36= 4
P2+P
2+4P
2
9P
2=36 =>
P2= 4 cm2
P1=16 cm2 , P3=P4= 8 cm2
5 paź 23:25