Rozwiąż równianie
Pablo: Równania logarytmiczne:
log
4−x2 16 = 2
dalej mam (4−x
2)
2 = 16
i jak to dalej przenieść i pewnie zgrupować?
Z góry dziękuję za wskazówki
5 paź 19:09
ZKS:
Najpierw dziedzinę ustal.
(x2 − 4)2 = 16 / √
|x2 − 4| = 4
lub tak
(x2 − 4)2 − 42 = 0
a2 − b2 = (a − b)(a + b)
5 paź 19:13
Święty: Dziedzina: 4−x2>0 ⋀ 4−x2≠1
...
(4−x2)2=16
Rozpisz wzór skróconego mnożenia i rozwiąż...
5 paź 19:13
Pablo: aaa dzieki

mam jeszcze jeden przykład
na ten nie mam pomysłu w ogolę
5 paź 19:19
ZKS:
Oczywiście najpierw dziedzina.
Dalej nie powinno być problemu.
5 paź 19:27