Stożek o wysokości 15 cm przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy stożka i o
przemo: Stożek o wysokości 15 cm przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy stożka i odległą od
wierzchołka o 5cm. Oblicz stosunek objętości otrzymanych brył.
5 paź 20:10
Pitko: Objętość stożka V=4/3πr3
Od objętości stożka o wysokości 15 cm odejmujesz objętość stożka o wys. 5 cm.
Otrzymasz objęość dolnej części. Górna to ten stożek 5cm.
5 paź 20:13
przemo: ale nie mam promienia
5 paź 20:43
dero2005:
V
D =
13πr
2*15
V
M =
13πr
12*5
V
D = 45πr
12
V
M =
53πr
12
5 paź 21:30