Wyznaczanie wyrazów ciągu
Mite: Wyznacz czwarty i szósty wyraz ciągu (a
n) określonego wzorem rekurencjnym
a
1=1
(wszystko w nawiasie jest do potęgi 2)
| | 1 | | 16 | |
wynik powinien wyjść |
| a mi cały czas wychodzi |
| |
| | 16 | | 25 | |
robię to tak:
cóż, musi być tu coś, czego nie zauważyłem, troche tego nie ogarniam bo między n oraz a
n jest
zasadnicza różnica i się gubię
5 paź 18:05
kachamacha: powinno byc .....*a3 a nie 1
5 paź 18:15
ZKS:
| | 3 | | 1 | | 1 | |
a4 = ( |
| )2 * |
| = |
| |
| | 4 | | 9 | | 16 | |
5 paź 18:15
Mite: ah, już wiem jaki błąd popełniłem, musze wcześniej wyliczyć a2, a3 i dopiero a3 podstawić pod
a4
a1=1
a2 = 4/9
a3 =1/4
ale dalej nie wychodzi
| | 4 | | 1 | | 16 | | 1 | | 4 | |
a4= |
| 2 * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 4 | | 25 | | 4 | | 25 | |
więc teraz to już nie wiem
5 paź 18:18
Mite: (to co napisałem wcześniej pisałem nie widząc Waszych odpowiedzi)
więc widze, że ogólnie tego nie ogarnąłem
tak ogólnie,
jak jest
an+1= 2n
to dla a4= 2*3 ?
czyli to wygląda jak a3+1 = 2*3 ?
5 paź 18:21
5 paź 18:21
5 paź 18:21
ZKS:
Jeżeli masz an + 1 = 2n podstawiamy 1 za n i mamy:
a1 + 1 = 2 * 1
a2 = 2
podstawiamy za n = 2
a2 + 1 = 2 * 2
a3 = 4.
5 paź 18:24
Mite: wielkie dzięki, już rozumiem
pozdrawiam
5 paź 18:26
Mite: dobra, zatkało mnie na kolejnym przykładzie

a
1 = −3
a
2 = −1
a
n+2 = 2a
n+1 − a
n
no i nie wiem jak to mam popodstawiać. możecie mi to rozwiązać w taki sposób, żebym mógł z tego
wywnioskować jak to działa?
5 paź 18:45
Mite: dobra, przejrzałem powyższe posty, rozpisałem i wyszło, więc zrozumiałem to

pozdrawiam
5 paź 18:50