matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wielomian W(x) =x^3 - x^2 - x +1
:):
Wielomian W(x) =x
3
− x
2
− x +1 jaką ma postać po rozłożeniu na czynniki. Wykonaj działania do tego zadania
5 paź 17:10
Pestek:
(x
3
−x
2
)+(−x+1)=x
2
(x−1)−1(x−1)=(x
2
−1)(x−1)=(x−1)(x+1)(x−1)
5 paź 17:17