oblicz długoś przyprostokątnch, ciągi arytmetyczne, pilne.
guest in need.: Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny, oblicz długości
przyprostokątnych jeśli przeciwprostokątna ma 10 cm.
5 paź 20:07
guest in need.: Przepraszam że podbijam, ale to naprawde pilne.
5 paź 20:32
dero2005:

x + 2r = 10 → x = 10 − 2r
x
2 + (x+r)
2 = (x + 2r)
2
(10 − 2r)
2 + (10 − 2r + r)
2 = (10 −2r + 2r)
2
r
2 − 12 r + 20 = 0
r
1 = 2 , r
2 = 10
x
1 = 6 , x
2 = −10 → odrzucamy
bok a = x = 6 cm
bok b = x +r = 6 + 2 = 8 cm
5 paź 20:56
guest in need.: Wielkie dzięki.
5 paź 21:09