całki
Dzastina: A jeszcze coś takiego ∫ dx/√1+22x
5 paź 22:53
sushi_ gg6397228:
| | dx | |
a jak masz ∫ |
| to na co to wyglada |
| | 1+x2 | |
5 paź 22:58
Dzastina: na arctg
5 paź 23:01
Dzastina: To tutaj coś będzie z arctg? nie widze tego..
5 paź 23:03
sushi_ gg6397228:
1+(2x)2 −−> tylko trzeba podstawienie zrobic i troche sie pobawic z tym
5 paź 23:04
Trivial:
Nie wiem do czego zmierzasz sushi.
Moim zdaniem, najlepiej spróbować podstawieniem:
u =
√1+22x =
√1+4x
u
2 = 1+4
x
x = log
4(u
2−1)
| | 1 | | 2u | |
∫U{1}{√1+22xdx = ∫ |
| * |
| du = ... |
| | u | | (u2−1)ln4 | |
5 paź 23:05
Trivial: No i musiało się rozwalić...
5 paź 23:06
Dzastina: Oooo... Z tym podstawieniem już zaczynam coś kumać
5 paź 23:12
Trivial: Niedługo przekonasz się, że całki są tak naprawdę proste.
5 paź 23:14
Dzastina: Mam taką nadzieję.. Jak narazie to niektóre są ponad moje możliwości
5 paź 23:16
Trivial: W razie problemów możesz śmiało pisać.
5 paź 23:29