matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 5.9.2013
Zadania
Odp.
18
Elon:
Oblicz: ∫|2−x|dx
5
lala:
Oblicz:
√
666
2
+888
2
1
Madzik:
w trójkąt prostokątny wpisano okrąg. Punkt styczności dzieli krotsza przyprostokatna na odcinki o dlugosciach 3 i 3
√
3
. Oblicz obwód trojkata.
24
nina:
R(x)= (t−2)x−5−2s i R(x)= x−3
4
zabuza:
(2x+1)
2
=(4x+5)
2
7
Maja:
Pomocy Trzeba udowodnić że x jest liczbą całkowitą
1
szymek:
Wyznacz szósty wyraz rozwinięcia. Rozważ dwa przypadki (x−1/2)
10
1
Wiki:
Trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej AB jest wpisany w okrąg. Kąt CAB ma miarę 50. Wyznacz kąt między styczną do okręgu poprowadzoną w punkcie B i bokiem BC trójkąta. Pomoże ktoś
?
36
Ewa:
rozwiaz rownanie
5
Elon:
Obliczyć całkę ∫2/1+x
2
dx.
1
szymek:
Wyznacz szósty wyraz rozwinięcia. Rozważ dwa przypadki
4
natix1111:
narysuj siatke graniastosłupa prawidłowego czworokatnego ktorego krawedzie podstawy wynosza 3 cm a wysokosc 4 cm
4
mxm:
Zrobiłem już część zadania domowego jednak mam problem z poniższymi przykładami.
2
natix1:
oblicz pole graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ktorego krawedzie podstawy mają 3 cm a wysokosc 4 cm
7
Anna:
Siema proszę , pomóżcie mi z tymi przykładami . ;c
1
adsds:
3 1/2 + 2 2/3
3
pozdro:
cześć, zadanko z trygonometrii, które rozwiązuje:
41
NOOO:
a co z taka calka zrobic?
1
∫
(9x
2
+6x+5)
@
sprowadzic do postaci kanonicznej ?czy jakos inaczej rozlozyc?
1
Radek22:
Bardzo proszę o pomoc! Na ile sposobów można wybrać kolejno trzy karty z talii 52 kart tak, aby:
1
kim:
:::rysunek::: W zadaniu wiadomo tylko, że oba te trójkąty (czarny i niebieski) są trójkątami prostokątnymi
2
Mika:
Ile punktów wspólnych wykresów funkcji f i g ma obie współrzędne całkowite? a)f(x)=−x+2 g(x)=x
2
−2x
7
karmelka:
zadanie 1.
4
help:
Podane funkcje są parzyste czy nie parzyste? A) f(x)=3x−4
3
Lola:
oblicz wyrazy ciągu: a
3
, a
5
, a
12
, a
n+1
, a
n−2
,
3n−5
gdy: a
n
=
2
2
adam:
roweżysta z miejscowosci A do B jechał z predkoscią 5m/s a z powrotem jechał z predkością 8m/s oblicz srednią prędkośc rowerzysty.
3
Maks:
W trójkącie dwa boki mają długość 12 cm i 3 cm, a kąt między nimi ma miarę 60. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt, wiedzac, ze jedo pole wynosi 9
√
3
.
3
Paula:
Mam problem z takim zdaniem : przez jaka liczbe dzieli sie suma 3 kolejnych liczb przystych i nieparzystych?
3
Pomocy:
znajdź równanie stycznej do okręgu o równaniu (x−4)
2
+(y−3)
2
=13 stykającej sie w punkcie A(1,1)
6
nina78:
Mam takie zadanie: 1kg pomidorów kosztuje 8zł. Kupiono 5 pomidorów za 5,6zł. Ile ważyły zakupione pomidory?
12
Pati:
Na trójkacie równobocznym o boku 6cm opisano okrąg. w ten sam trójkat wpisano okrag. oblicz pole powstałego pierścienia kołowego.
6
Maja:
(log
3
4,5)
2
0
michaś:
Napisz alternatywę zdań, używając symboli matematycznych. Oceń wartość logiczną alternatyw.
3
michaś:
Która liczba jest większa? 0,002 czy 0,008?
3
Monia:
Proszę o pomoc w tym zadaniu, naprawdę nie mam pojęcia jak je rozwiązać
Muszę obliczyć wierzchołki paraboli.
1
felyx:
Siema, jak będzie wyglądało pole ograniczone wykresami y=−x
2
+4, x=4, x=0 oraz osią ox. Proszę o odp, jutro egzamin..
20
Estrella:
W trójkącie dwa boki mają długość 12 cm i 3 cm, a kąt między nimi ma miarę 60 stopni. Oblicz: a) pole trójkąta
0
xantor:
1. Oblicz odległość pomiędzy ciałem wydobywającym głos wiedząc że jego głos przeniósł się zgodnie z echem w ciągu 2 s?
0
Romeczek :
Drut o długości 100 m przecięto w pewnym miejscu i z jednej części zbudowano kwadrat a z drugiej
6
KOT:
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań: y=x
2
0
tata:
Procentowy diagram przedstawia dane z tekstu diagnozującego z matematyki, przeprowadzonego na początku roku szkolnego w trzech klasach pierwszych liceum.
4
Hope:
sprawdź czy trójkąt o długościach boków: 2
√
3
cm, 2
√
6
cm, 10
√
0,36
cm jest ostrokątny, rozwartokątny czy prostokątny.
3
Patrycja:
3
2
x
+
5
* 3
−
x
+
1
=2
x
+
6
0
felek2:
WItam, proszę o pomoc w rozwiazaniu układu 4 równan z 3 niewiadomymi 0 = k ( 4 − a ) + a
0
felek:
0 = k ( 4 − a ) + a −2 = k ( 2 − a ) + a
6
NOOO:
Jak najszybciej i najlatwiej obliczyc ta calke
1
∫
dx
x
2
−6x+13
4
Marek:
Witam mam pytanie czy dobrze to obliczyłem dodam że w liczniku wyciągnełem n
2
a w mianowniku n
3
przed nawias
1
mona:
Mam problem z pewnym zadaniem, które wymyślił nauczyciel samodzielnie.
1
fragresist:
1) Wyznacz zbiór wszystkich punktów płaszczyzny jednakowo oddalonych od prostej y=3 i od punktu A=( 0, −3).
11
sushi_ gg6397228:
zamien na tą samą podstawę
9
ewa:
proszę o pomoc : uzasadnij że : cos 34⁰ − ctg 34⁰ *ctg 56⁰ = −1
20
Blue:
Dany jest trapez ABCD, w którym dłuższa podstawa AB ma długość 8
√
3
a kąt BAD jest równy 60 stopni. Przekątna AC ma długość 6 i zawiera się w dwusiecznej kąta BAD. Oblicz obwód trapezu.
0
eh:
co dalej z tym zrobić? dane są punkty X i X' oraz niezerowe odcinki o długości m i n (m>n). znajdź taki punkt O, by
13
sushi_ gg6397228:
kiedy sinus jest dodatni, a kiedy ujemny
2
Hope:
Dane są odcinki o długościach a i b (a>b) . Skonstruuj odcinek którego długość x wynosi a
√
2
3
sushi_ gg6397228:
1. pozbądź się wartości bezwzględnej w mianowniku
1
marian:
:::rysunek::: wyznacz dziedzinę funkcji f okreslonej wzorem : f(x)=
0
Kamil:
Cześć mam problem nie mogę sobie wyobrazić takiego przekroju w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym. Ten przekrój zawiera się w płaszczyźnie przechodzącej przez przekątną podstawy i
3
Jopek:
Punkty a(6,4), b(−3,7), c (−2,0) sa kolejnymi wierzcholkami rownolegloboku ABCD. Oblicz odlegosc punktu C od prostej AB i pole tego rownolegloboku
4
klauida:
wykaż, że 7
100
−7
99
−2*7
78
jest podzielna przez 10
0
Patryk:
http://fotoo.pl//out.php?i=605911_bezantytua-u.png&id=b6ca39de5257abfa333937343030
Jeżeli posiadacie jakieś NA POZIOMIE materiały dot. tego zadania lub możecie go rozwiązać,
0
eh:
Mógłby ktoś pomóc chociaż z rysunkiem do tego zadania, bo nie wiem czy dobrze rozumiem treść zadania.
4
xyz:
rozwiąż równania: |x+1|−|x|=0
1
cx:
:::rysunek:::
3
2
w logarytmie po zamianie wyjdzie 2
−3
0
E:
w trójkącie prostokątnym sinus jednego z kątów ostrych jest równy 8/17. Wiedząc, że pole tego trójkąta wynosi 15cm
2
, oblicz jego obwód.
0
aa:
w równoległoboku ABCD punkt k i l są odpowiednio środkami boków ab i bc. wyznacz wektor u = bc + ba ( bc i ba to wektory) za pomocą wektorów v = dk i w = dl.
3
Kamil:
Witam mam problem z rozwinięciem w szereg McLaurina. Robiłem według tego schematu
2
maras:
Wyznacz 'm' wiedząc, że wykres funkcji liniowej 'g' jest równoległy do wykresu funkcji liniowej 'f', jeśli
0
cx:
icsp icsp z kąd ci sie to wzieło? jak to obliczyłeś? http://matematyka.pisz.pl/forum/210023.html
2
Kamil:
Mam problem z wyznaczeniem granic całkowania
3
mkr:
Punkty Q,R,S leżą na okręgu o środku O i promieniu r. Styczna do okręgu w punkcie Q przecina prostą RS w punkcie P. Oblicz r jeśli:
11
cx:
9
4
jak to zamienić na jakąś liczbe do potęgi za np: 2
7
. jak to się zamienia aby powstało takie coś?
9
ninaxx:
Rozwiaż równanie z wartością bezwzględną
0
cx:
9
4
jak to zamienić na jakąś liczbe do potęgi za np: 2
7
. jak to się zamienia aby powstało takie coś?
1
Daniel:
Problem z równaniem różniczkowym y'−{2}{x}y=x
3
cosx
3
Matfizołka:
Zbadaj liczbę rozwiązań równiania ze względu na wartość parametru m. Napisz wzór i narysuj wykres funkcji y=g(m), która każdej wartości parametru m przyporzadkowuje liczbę rozwiazań
3
cx:
:::rysunek:::
9
1325:
Wyznacz miary kątów trójkąta mając dane długości jego boków 1+
√
3
,
√
2
, 2
1
cx:
log10
7
− log (male) 0,5i duze 8 =
1
xyz:
Potrzebuję pomocy z taką całką ∫e
3
4
x
2
dx
8
Poomocy:
rozwiąż nierówność: 3x−x
2
≥0
1
help:
Mam pytanie odnośnie zadań z jednokładności, ponieważ nie wiem czy dobrze je rozwiązuję. Dajmy na to :
27
niobs:
Granica funkcji...
tgx−sinx
lim
x→0
=
sin
3
x
5
nooneimportant:
zapisz w postaci kanonicznej
3
shay:
|x+1|−|x|=0 prosze wyjasnic mi krok po kroku i nigdzie nie odsylac bo przykladu z samym |x| nie znalalzlem prosze wyjasnic mi ten
13
NOOO:
jak zrobic ta calke?
x
∫
dx
(4x+1)
3
1
Kropeczka:
Znajdź wzór funkcji kwadratowej, której wykres przechodzi przez punkt A(2 ; −3), zaś dla x=−1 funkcja osiąga wartość największą równą 2.
5
El Dorado:
Wyznacz ekstrema lokalne funkcji g(x,y)= − x
4
+ 2x
2
− 2y
4
+ y
2
.
5
Darek:
Małżeństwo studenckie kupiło mieszkanie o wartości 500000zł na które otrzymało kredyt we frankach szwajcarskich. W momencie pobierania kredytu kurs złotego kształtował się na poziomie
5
Madziaa:
pomożecie bo nie wiem o co chodzi pliss
7
niobs:
Mam do policzenia granice funkcji i kilka pytań, ale powoli...
13
tn:
Tak, bo tam jest seed (ziarno) w oparciu o które następuję losowanie.
1
Cezar:
∑(−1)
n
+1/ln(n+2)
4
system:
Wyznacz równanie figury, która jest zbiorem punktów , których odległość od punktu F=(−1, 0) jest dwa razy mniejsza niż odległość od prostej x= − 4.
1
xyz:
Czy ktoś mi powie jak mam sobie poradzić z policzeniem pochodnej następującej funkcji: e
3x
2
2
Zgrabny:
Jak mam całkę oznaczoną od −2 do 2 z |t|dt, to opuszczając wartość bezwzględną muszę całkę rozbić na dwie: od −2 do 0 = −tdt, a od 0 do 2 = tdt i policzyć ich sumę, tak
5
fragresist:
Dane są punkty A=(−1,−3) i B= (2, 4). Znajdź równanie figury , która jest zbiorem punktów równo odległych od A i B.
0
antek:
dS
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tej całki powierzchniowej: ∬
, gdzie S:
x
2
+y
2
+z
2
x
2
+ y
2
=81, 0 ≤ z ≤ 9.
1
Powinno wyjść
π
2
, jednak mi wychodzi coś zupełnie innego.
2
Robiłam w ten sposób: skoro x
2
+ y
2
= 81, a 0≤ z ≤9, to z(x,y)=
√
x
2
+y
2
, można tak? No i
5
WD2:
Prawdopodobieństwo całkowite i warunkowe.
1
abc:
wektory [1,0,2,−1] , [0,1,1,2] są bazą przestrzeni R
4
.Podaj współrzędne wektora [3,4,10,5] w tej bazie.Wyznacz rzut ortogonalny wektora [1,3,3,2] na tę podprzestrzeń.Wykorzystaj iloczyn
2
zaoczny:
Zadanie 2
0
pp:
znajdz wartości i wektory własne przekształcenia liniowego:
5
pp:
zbadaj wymiar przestrzeni liniowej w zależności od parametru p:
2
alia:
1. Przedstaw w postaci dwójkowej liczbę dziesiętną 0.25 , 0,5 , 5 Wynik zapisz szesnastkowo. 2. jako liczbę stałoprzecinkową 16 bitową, przyjmij, że przecinek jest na środku.
6
Malwinaaa:
Heej.
0
Daniel:
2
y'−
y=x
3
cosx
x
10
rafał:
rozwiąż algebraicznie równanie f(X)=g(X)
3
Ada:
Zdecyduj, na podstawie definicji, czy poniższe funkcje są odwzorowaniami liniowymi:
4
dzidexus_7:
r2 : mam wzor na okrag i chce znalezc styczna w jakims punkcie
12
ktoś:
Proszę, pomóżcie! Bo już zaczyna mi się wszystko mieszać!
Czy dobrze myślę, że rozwiązaniem:
2
Twin:
Oblicz pole figury F=[(x,y), x∊R
2
: 0≤x≤pi/4 i 0≤y≤arctgx]