twierdzenie cosinusów
1325: Wyznacz miary kątów trójkąta mając dane długości jego boków
1+√3, √2, 2
5 wrz 16:52
dero2005:

a = 1+
√3
b =
√2
c = 2
tw Cosinusów
a
2 = b
2 + c
2 − 2*b*c*cosα itd
cos α =
5 wrz 17:07
1325: No to ja wiem i robiłam tak tylko chyba się mylę w obliczeniach bo mi nie wychodzi tak jak z
odpowiedziach.
5 wrz 17:14
Antek: No to napisz jak robilas i sie sprawdzi
5 wrz 17:29
1325: Wyszło mi √6/4
5 wrz 17:33
1325: Z minusem
5 wrz 17:35
1325: Sory źle mi wyszło powinno być √2−√64
5 wrz 17:51
dero2005:
(1+
√3)
2 = (
√2)
2 + 2
2 − 4*
√2*2*cosα
1 + 2
√3 + 3 = 2 + 4 − 4
√2 cosα
2p{3 + 4 = 6 − 4
√2 cosα
4
√2cosα = 6 − 2
√3 − 4
4
√2cosα = 2 − 2
√3 |:2
2
√2cosα = 1 −
√3
| | 1−√3 | | √2(1−√3) | | √2−√6 | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | 2√2 | | 2*√2*√2 | | 4 | |
5 wrz 21:03
dero2005:
(
√2)
2 = (1+
√3)
2 + 2
2 − 2*2(1+
√3)cosβ
2 = 1 + 2
√3 + 3 +4 − (4 + 4
√3)cosβ
(4+4
√3)cosβ = 6 + 2
√3
2(2+2
√3)cosβ = 2(3+
√3) |:2
| | 3+√3 | | 2−2√3 | | √3 | |
cosβ = |
| * |
| = |
| |
| | 2+2√3 | | 2−2√3 | | 2 | |
5 wrz 21:14
dero2005:
2
2 = (
√2)
2 + (1+
√3)
2 − 2*
√2(1+
√3)*cosγ
.....................................................................
5 wrz 21:21