wzory skróconego mnożenia
Anna: Siema proszę , pomóżcie mi z tymi przykładami . ;c
(
√2−4)
3 =
(
√3−
√6)
3 =
z góry dzięki

!
5 wrz 21:23
5 wrz 21:24
Anna: ale te są z pierwastkami i nie mogę dojść do lepszego wyniku ;c
5 wrz 21:31
bezendu: a) −88+50√2
b) −15√6+21√3
''ładniejszego'' wyniku mieć nie będziesz
5 wrz 21:33
Anna: nie wiem jakim cudem takie liczby wyszły ale ok
5 wrz 21:43
Antek: ano takim np (√2−4)3=√23−3*(√22*4+3*√2*42−43=2√2−24+48√2−64= poredukuj i
napisz rozwiazanie
Wzor jest taki (a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3 unas a=√2 i b=4
Drugi rozwiaz tak samo bo jest ten sam wzor
5 wrz 21:52
Anna: ok rozwiązałam , tylko jeszcze jedno pytanie mam , skąd w przykładzie a wzieło się na końcu
2√2 ?
5 wrz 22:07
Elon: "√23−3*(√22"
Ponieważ ponieważ skracamy potęgi i zostaje wtedy √22 i √2. √22 = 2 dlatego na końcu jest 2√2
5 wrz 22:11