matematykaszkolna.pl
logarytm naturalny i wart. bezwzględna ktoś: Proszę, pomóżcie! Bo już zaczyna mi się wszystko mieszać! emotka Czy dobrze myślę, że rozwiązaniem: |1/lnx| < 1/2 jest przedział x ∊ (e2 ; +) i x ∊ (− ; e−2) czyli tak naprawdę przedział pusty?
5 wrz 01:13
ZKS: Gdzie dziedzina i dlaczego spójnik i?
5 wrz 07:55
ktoś: Dziedzina to w pierwszym przypadku (1/lnx) ≥ 0 a w drugim (1/lnx) < 0. Spójnik i dlatego, bo wydawało mi się, że taki jest sposób rozwiązywania: https://matematykaszkolna.pl/strona/1108.html Czy moje rozumowanie jest dobre?
5 wrz 10:51
ZKS: Dziedzina źle.
5 wrz 11:00
ktoś: Jeszcze powinno być ograniczenie na x ze względu na logarytm, czyli dodatkowo x > 0 x ∊ (e2 ; +) i x ∊ (0 ; e−2) ZKS, sugerujesz, że powinno być "lub"? Dlaczego?
5 wrz 11:01
ZKS: Zobacz sobie warunki tutaj 217.
5 wrz 11:02
ktoś: Rzeczywiście, nie było ograniczenia na ln, dzięki. emotka Wytłumacz jeszcze tylko proszę ten spójnik.
5 wrz 11:02
ZKS:
 1 1 
Ponieważ nierówność |

| <

jest równoważna nierówności |ln(x)| > 2 przy
 ln(x) 2 
odpowiednim założeniu i tutaj dajemy spójnik lub.
5 wrz 11:05
ktoś: Aha, jej, nowej rzeczy się dowiaduję... Ehh, czyli nie można tego liczyć dla 1/lnx ? Zawsze jak mam ułamek w wartości bezwzględnej, to muszę to tak liczyć, jak pokazałeś?
5 wrz 11:09
ktoś: Dobra, już się skapnęłam, Twój sposób rozwiązywania jest łatwiejszy nawet, a można tak robić, ponieważ możemy sobie pomnożyć przez wart. bezwzględną obie strony bez zmiany znaku. Kurczę, zawsze muszę się walnąć na takich rzeczach... Dzięki wielkie! Ratujesz mi życie!
5 wrz 11:18
ZKS: Nie możesz też tak
 1 1 
|

| <

ln(x) 2 
 1 1 1 

<

<

2 ln(x) 2 
 1 1 1 1 

<

<

2 ln(x) ln(x) 2 
 1 1 
ln(x) > −

ln2(x) ∧ ln(x) <

ln2(x)
 2 2 
ln2(x) + 2ln(x) > 0 ∧ ln2(x) − 2ln(x) > 0 ln(x)[ln(x) + 2] > 0 ∧ ln(x)[ln(x) − 2] > 0 x ∊ (0 ; e−2) ∪ (1 ; ) ∧ x ∊ (0 ; 1) ∪ (e2 ; ) ⇒ x ∊ (0 ; e−2) ∪ (e2 ; ) Znacznie dłużysz sposób ale też dochodzi się do tego samego.
5 wrz 11:20
ZKS: Tak tak właśnie o to chodzi że dlatego że jest wartość bezwzględna. emotka
5 wrz 11:20
ktoś: Naprawdę dzięki wielkie za super wytłumaczenie! Teraz już wszystko jasne.
5 wrz 11:38