Wielomian ciąg dalszy
bezendu: Przy dzieleniu wielomianu W(x)=x4+px3+qx2+2 przez x−1 otrzymujemy resztę −1 zaś przy
dzieleniu W(x) przez x+1 resztę 1 Wyznacz p i q
W(1)=−1 i W(−1)=1
1+p+q+2=−1
1−p+q+2=1
p+q=−4
−p+q=−2
2g=−6
q=−3
p=−1
I teraz mam problem z tym zadaniem
Przy dzieleniu wielomianu W(x)=x3+sx2+tx−5 przez wielomian Q(x)=x2+2 otrzymujemy resztę
R(x)=x−3 Wyznacz wartości s i t
5 wrz 22:58
ICSP: w(x) = Q(x)*P(x) + R(x)
5 wrz 23:01
ICSP: pytanie zatem do Ciebie
W jakiej postaci powinien być wielomian P(x) aby spełniał warunki powyższego zadania ?
5 wrz 23:02
PW: Z definicji − co to znaczy, że reszta jest równa (x−3)?
5 wrz 23:03
bezendu: Ten warunek znam ale nie wiem jak to zastosować do zadań tego typu
5 wrz 23:05
ICSP: no to wstaw swoje dane do warunku

Potem zastanów się jakim wielomianem jest p(x)
Wskazówka : Patrz na stopnie wielomianów
5 wrz 23:06
PW: Byłem zbyt ślamazarny − zanim zadałem pytanie, to ICSP już odpowiedział .
5 wrz 23:07
bezendu: ICSP nie wiem co tu wstawić ?
____ *(x2+2)+x−3
5 wrz 23:10
nina:
R(x)= (t−2)x−5−2s i R(x)= x−3
odp s=1 , t=3
5 wrz 23:13
ICSP: po lewej stronie masz wielomian stopnia IV
po prawej stronie masz iloczyn wielomianu pewnego stopnia z wielomianem stopnia II. Do tego
iloczynu dodajesz wielomian stopnia I . Pytanie :
Jaki powinien być stopień "wielomianu pewnego stopnia ". Oznaczyłem go wcześniej przez P(x)
5 wrz 23:13
bezendu: stopnia 1 ?
5 wrz 23:15
Mila:
Podziel wielomian przez (x2+2) i otrzymaną resztę porównaj z (x−3)
t=3
s=−1
5 wrz 23:15
ICSP: (x−a)(x2 + 2) + x−3 ma stopień IV ?
5 wrz 23:16
bezendu: Mila Czy mogę Cię prosić o zadanie tego typu na jutro ? Wtedy jak dałaś mi te zadania od
razu zrozumiałem z Twoją i Ety pomocą
5 wrz 23:17
bezendu: Nie, wiec powinien być stopnia 2
5 wrz 23:18
ICSP: więc powinien być stopnia II
Zapisz teraz wielomian stopnia II matematycznie. Potem wymnóż i porównaj współczynniki.
Dostaniesz układ równań
5 wrz 23:19
ZKS:
ICSP chyba
bezendu chodzi o to zadanie na dole co jest stopnia III.
5 wrz 23:21
nina:
s= −1, t=3
5 wrz 23:22
bezendu: ZKS tak chodzi mi o to zadanie na dole
5 wrz 23:25
Mila: poszukam.
JUż rozwiążę, to zrozumiesz.
(x3+sx2+tx−5) : (x2+2)= x+s
−(x3+2x)
===========
= sx2+tx−2x−5
−(sx2+2s)
=================
= −2s+tx−2x−5 to jest reszta
porządkuję:
R(x)=x(t−2)−2s−5 reszta z dzielenia
R(x)=x−3 reszta z treści
x−3=x(t−2)−2s−5
t−2=1⇔t=3
−2s−5=−3⇔−2s=2⇔s=−1
w(x)=x3−x3+3x−5
sprawdź czy po podzieleniu otrzymasz resztę (x−3)
5 wrz 23:26
ZKS:
W(x) = Q(x) * P(x) + R(x)
W(x) − R(x) = Q(x) * P(x)
| x3 + sx2 + tx − 5 − x + 3 | |
| = Q(x) [musi to być wielomian bez reszty więc |
| x2 + 2 | |
| x3 + sx2 + (t − 1)x − 2 | |
| będzie się dzieliło bez reszty] |
| x2 + 2 | |
x + s
_________________
x
3 + sx
2 + (t − 1)x − 2 : x
2 + 2
−x
3 − 2x
−−−−−−−−−−−−−−
sx
2 + (t − 3)x − 2
−sx
2 − 2s
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
t − 3 = 0 ⇒ t = 3
−2 − 2s = 0 ⇒ s = −1
W(x) = x
3 − x
2 + 3x − 5
5 wrz 23:26
nina:
(x3 +sx2+tx−5) : (x2+2)= x + s
−x3−2x
−−−−−−−−−−
= sx2+(t−2)x −5
−sx2 −2s
−−−−−−−−−−−−−−−−
= (t−2)x −5−2s = R =x−3 ⇒ t−2=1 i −5−2s= −3
5 wrz 23:26
bezendu:
Mila po podzieleniu wychodzi reszta x−3
Dziękuje wszystkim

Do jutra
5 wrz 23:29
nina:
5 wrz 23:30
Mila:
5 wrz 23:35
Mila: Zadania dla Bezendu
1) Reszta z dzielenia W(x)=4x3−5x2−23x+m przez dwumian (x+1) jest równa 20.
Oblicz m oraz pierwiastki W(x).
2)*
Jednym z pierwiastków wielomianu W(x), stopnia trzeciego jest liczba 1, a suma pozostałych
dwóch pierwiastków jest równa 0.
Do wykresu wielomianu należy punkt(3,1).wiedząc,że reszta z dzielenia W(x) przez dwumian (x−2)
jest równa −2. Wyznacz wzór tego wielomianu.
6 wrz 15:33
bezendu:
Zadanie 1
W(−1)=20
−4−5+23+m=20
m=6
W(x)=4x
3−5x
2−23x+6 W(3)=0
W(x)=(x−3)(4x
2+7x−2)
(x−3)(4x
2+7x−2)=0
6 wrz 16:24
bezendu: Zadanie 2 zapisałem takie coś
a+b+c=0
27a+9b+c=1
8a+4b+c=−2
6 wrz 16:38
Piotr 10: W zadaniu 2 skorzystaj ze wzorów Vieta dla trzeciego stopnia
6 wrz 16:47
Mila:
Zadanie 1) Dobrze.
zadanie 2 staraj się bez wzorów Viete'a dla 3 stopnia. ( na maturze zapomnisz a nie ma w
tablicach).
To jest zadanie z matury próbnej.
Co powiesz o dwóch pierwiastkach, jeżeli ich suma wynosi 0?
Skorzystaj z postaci iloczynowej wielomianu ( ma 3 pierwiastki).
6 wrz 18:58
bezendu: Jeżeli ich suma wynosi zero to są to liczby przeciwne i to wynika np z x2−9 ?
6 wrz 19:26
Mila:
(x−p)*(x+p)
6 wrz 19:30
bezendu:
Mila czyli te warunki z godziny 16:38 są złe ?
6 wrz 19:37
Mila:
W(x)=ax3+bx2+cx+d
dlaczego przyjąłeś, że współczynnik przy x3 jest równy 1?
6 wrz 19:40
bezendu:
Racja

czyli teraz mam
a+b+c+d=0
27a+9b+3c+d=0
8a+4b+2c+d=−2
6 wrz 19:42
Mila:
Dlaczego środkowy warunek =0?
Skorzystaj z postaci:
w(x)=a(x−1)*(x−p)*(x+p)
p− pierwiastek
6 wrz 20:00
bezendu:
Pomyłka, środkowy warunek =1
a(3−1)(3−p)(3+p)=1 tak ?
6 wrz 20:04
Mila: Dalej,..
6 wrz 20:31
bezendu:
2a(9−p
2)=1/2
| | 1 | |
9a−ap2= |
| o to chodzi ? |
| | 2 | |
6 wrz 20:38
Mila:
Ułóż równania podstawiając do wzoru W(x)=a(x−1)*(x−p)*(x+p)
w(2)
W(3)
następnie oblicz p i a
potem przedstaw wielomian w postaci ogólnej
6 wrz 20:45
bezendu:
a(3−1)(3−p)(3+9)=1
a(2−1)(2−p)(2+p)=0
2a(9−p
2)=1
4−p
2=0
p=2 lub p=−2
10a=1
| | 1 | |
W(x)= |
| (x−1)(x−2)(x+2) |
| | 10 | |
6 wrz 21:09
Mila:
W(2)=−2
POpraw
6 wrz 21:11
bezendu:
a(3−1)(3−p)(3+p)=1
a(2−1)(2−p)(2+p)=−2
2a(9−p
2)=1
4−p
2=−2
p
2=6
p=
√6 lub p=−
√6
2a(9−6)=1
6a=1
| | 1 | |
W(x)= |
| (x−1)(x−√6)(x+√6) |
| | 6 | |
6 wrz 21:23
Mila:
6 wrz 21:26
bezendu: hmm to nie wiem gdzie jest błąd
6 wrz 21:33
Mila:
a(3−1)(3−p)(3+p)=1⇔2a*(9−p
2)=1
a(2−1)(2−p)(2+p)=−2⇔a*(4−p
2)=−2⇔
4(9−p
2)=p
2−4
36−4p
2=p
2−4
5p
2=36+4
p
2=8
podstawiam
a*(4−8)=−2
a*(−4)=−2
Teraz wymnóż i uporządkuj, przeanalizuj błędy, które robiłeś.
Jak tam klasówka?
6 wrz 21:54
bezendu:
Klasówka jest przełożona za tydzień, nawet dobrze bo jeszcze będę mógł poćwiczyć i się pouczyć,
a na lekcji mam reguła mnożenia, rzut kostką (drzewko)
6 wrz 22:00
Eta:
6 wrz 22:04
bezendu: Witaj
Eta to drzewko jednak wyglądało trochę inaczej (3 rzuty kostką ) wiec za mało gałęzi
6 wrz 22:07
Eta:
Ja nie znoszę drzewek w \doświadczeniach jednoetapowych
Jedynie w doświadczeniu wieloetapowym
6 wrz 22:10
Saizou : ale na drzewkach rosną jabłka
6 wrz 22:11
bezendu: Ale tylko było pokazane że można zrobić za pomocą drzewka

moc zbioru A razy moc zbioru B
6 wrz 22:11
Eta:
Swoją drogą, to bardzo ciekawe jak narysujesz "drzewko" z
216 gałązkami
6 wrz 22:11
bezendu: Dla chcącego nie ma nic trudnego
6 wrz 22:13
Eta:
Szczególnie...... jak zaczniesz go "rysować" na
maturze
6 wrz 22:14
bezendu: To są dopiero początki
6 wrz 22:16
Eta:
6 wrz 22:26
Piotr 10: Milla wzory Vieta dla wielomianów trzeciego stopnia są prawie analogicznie jak dla
drugiego stopnia. Dla drugiego stopnia wzory Vieta mamy w tablicach w maturalnych
| | b | |
10 x1+x2=− |
| ; ax2 + bx + c, a≠0 |
| | a | |
| | b | |
x1+x2+x3=− |
| ; ax3 + bx2 + cx + d , a≠0 |
| | a | |
| | c | |
x1*x2+x1*x3+x2*x3= |
| (Mnożenie przez siebie wszystkich pierwiastków) |
| | a | |
| | d | |
30 x1*x2*x3=− |
| ⇒ Ten wzór trzeba zapamietąć |
| | a | |
Więc, jest troszkę analogii ze wzorami Vieta dla drugiego stopnia, bynajmniej ja sobie tak to
zapamiętałem
7 wrz 10:49