Fukcja kwadratowa-Układ równań
Mika: Ile punktów wspólnych wykresów funkcji f i g ma obie współrzędne całkowite?
a)f(x)=−x+2 g(x)=x2−2x
b)f(x)=1/2x+1 g(x)=1/2x2
c)f(x)=2x−4 g(x)= −2x2
to niby powinnam wziąć w klamerkę i policzysz coś z liczbami całkowitymi, wykresów mam nie
robić
5 wrz 21:00
bezendu:
przyrównaj te funkcje do siebie i będziesz wiedzieć..
5 wrz 21:01
Mika: y= −x+2
y= x2 −2x
−x+2=x2−2x
−x+2−x2−2x=0
−x2−3x+2=0
a= −1 b= −3 c=2
Δ=17
x1=(3−17)/−2
x1=7
x2=(3+17)/−2
x2= −10
i co dalej?
5 wrz 21:07