Rozwiąż równanie z wartością bezwzględną
ninaxx: Rozwiaż równanie z wartością bezwzględną
A) IIxI − 7I =9
B) IIx=2I−5I=4
5 wrz 17:36
ninaxx: Proszę o pomoc...
5 wrz 18:01
ICSP: od zewnątrz :
||x| − 7| = 9 ⇒ |x| − 7 = 9 v |x| − 7 = −9 ⇒ |x| = 16 v |x| = −2 ⇒ x = 16 v x = −16 v
sprzeczność ⇒ x = ± 16
Przykład b w identyczny sposób
5 wrz 18:03
bezendu:
a) ||x|−7|=9
|x|−7=9 lub |x|−7=−9
|x|=16 |x|=−2 sprzeczne
x=16 lub x=−16
5 wrz 18:03
ninaxx: Nie bardzo rozumiem skąd wziął się ten ostatni fragment (⇒ x = 16 v x = −16 v
sprzeczność ⇒ x = ± 16)
5 wrz 18:10
5 wrz 18:27
Antek: Po rozwiazaniu tego rownania dostalismy takie rozwiazania
|x|=16 to z definicji wartosci bezwzglednej x=16 lub x=−16 i drugie rozwiazanie |x|=−2 a to
jest sprzeczne bo wartosc bezwzgledna nie moze byc ujemna > zapamietaj to sobie >
Ten zapis ICSP to jest zapis rozwiazania tego rownania . Oznacza on tyle co x=16 lub
x=−16 lub |x|=−2 a to jest sprzeczne to rozwiazaniem tego rownania jest x=16 lub x=−16 bo
|x|=−2 nie moze byc rozwiazaniem tego rownania
5 wrz 18:42
ninaxx: w takim razie takie równanie :
I4−3Ix+2II=5
ma być obliczone w taki sam sposób jak te wyżej ?
5 wrz 19:15
sushi_ gg6397228:
tak
5 wrz 19:17
bezendu:
|4−3|x+2||=5
4−3|x+2|=5 lub 4−3|x+2|=−5
−3|x+2|=1 −3|x+2|=−9 / (−3)
−3|x+2|=1 / : (−3) |x+2|=3
| | 1 | |
|x+2|=− |
| sprzeczne x+2=3 lub x+2=−3 |
| | 3 | |
x=1 lub x=−5
5 wrz 19:21