trojkat rownoboczny opisany/wpisany w okrag.
Pati: Na trójkacie równobocznym o boku 6cm opisano okrąg. w ten sam trójkat wpisano okrag. oblicz
pole powstałego pierścienia kołowego.
kompletnie nie rozumiem a do tego to cos: pierscien?
5 wrz 20:40
bezendu: Poczekaj zaraz napisze rozwiązanie
5 wrz 20:41
Patryk:
5 wrz 20:42
bezendu: Jak już Patryk narysował to to już nie ma co liczyć wystarczy, że policzysz pole koła tego w
trójkącie i pole koła w który wpisano ten trójkąt i potem odejmujesz Pole koła dużego − pole
koła małego
5 wrz 20:48
Pati: problem w tym ze znam wzory ale nie wiem jak sie za to zabrqc jak to r wyliczyc . przepraszam
ale jestem zielona w tym
5 wrz 20:50
bezendu: Ja też jestem zielony
| | 6√3 | |
promień okręgu wpisanego w ten trójkąt r= |
| =√3 |
| | 6 | |
| | 6√3 | |
promień koła opisanego R= |
| =2√3 |
| | 3 | |
π(2
√3)
2−π(
√3)
2=
12π−3π=9π
5 wrz 20:54
Antek: TRojkat rownoboczny ma wszyskie boki i katy rowne , Katy sa rowne 60 stopni
TY masz wlasnie obliczyc pole tego obszaru zakreskowanego na rozowo. TO jest wlasnie ten
pierscien kolowy.
Zeby go obliczyc musisz policzyc pole kola opisanego na tym trojkacie oraz pole kola wpisanego
w ten trojkat . POtem orejmujesz od siebie te pola i masz pole tego powstalego pierscienia
Wzor na pole kola opisanego tp P
kop=Pi R
2 a na pole kola wpisanego P
wp=Pir
2
| | a | | 6 | |
Wzor na pronien okrego opisanego ma trojkacie R= |
| = |
| sin60 znasz wiec |
| | 2sinx | | 2*sin60 | |
wylicz z tego R w cm
| | 2P | |
Wzor na promien okregu wpisanego w trojkat to r= |
| ale wiemy ze wszystjie boki sa |
| | a+b+c | |
| | 2P | |
rowne w tym trojkacie wiec r= |
| gdzie a=6cm |
| | 3*a | |
| | a2√3 | |
Pole trojkata rownobocznego P= |
| w cm2 podstaw dane i oblicz to pole |
| | 4 | |
Masz juz wszystko i wylicz r ze wzoru wyzej .
Pole pierscienia kolowego P
pk= Pi R
2−Pir
2 cm
2 policz to i gitara , Rachunki robisz sama
5 wrz 21:10
Pati: a czemu wzor na male r jest przez 6

moze jednak nie znam wzorow haha xd
5 wrz 21:10
Antek: Cyba tez zmienie kolor na bardziej zielony
5 wrz 21:12
bezendu: Antek czemu liczysz pole tego trójkąta ?
@Pati ''moze jednak nie znam wzorow haha xd'' Naprawdę jest się z czego cieszyć
5 wrz 21:12
Antek: Sa tez gotowe wzory na proniem R i r wielokatow foremnych
| | a | | a | |
I tak dla trojkata rownobocznego R= |
| a r= |
| |
| | √3 | | 2√3 | |
| | a | | a | |
Dla kwadratu R= |
| a r = |
| −− to nawet widac z rynku jak zrobisz |
| | √2 | | 2 | |
Jednak zwlaszca dla trojkata to moze ze wzorow ogolnych liczyc jak sie nie bedzie pamietac
gotowych
5 wrz 21:21
bezendu: No tak ale lepiej skorzystać z gotowych wzorów
5 wrz 21:22
Antek: | | a | | a | |
bezendu np dla 5 −ta foremnego R= |
| *√5+√5 a r= |
| *√5+2√5 |
| | √10 | | 2√5 | |
| | a | |
Dla szescianu sobie wyliczeysz a dla dziesieciokata foremnego R= |
| (1+√5) a |
| | 2 | |
5 wrz 21:29
as: Jakie pole ma trójkąt równoboczny wpisany w okrąg o promieniu 3
11 sty 20:32