dwa zadania ze stereometrii- pomocy!
karmelka:
zadanie 1.

Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny o podstawach a i 3a. Ściany boczne tworzą z
płaszczyzną podstawy kąt α. Obliczyć objętość ostrosłupa.
zadanie 2.

Wyznacz kąty dwuścienne (wszystkie) takiego ostrosłupa, którego podstawą jest trójkąt
równoboczny, a krawędzie boczne są parami do siebie prostopadłe. ( z tego co się orientuję
przy wierzchołku ostrosłupa jest kąt 90 stopni chyba).
Proszę o pomoc w rozwiązaniu, albo jakieś wskazówki czy pomysły, będę bardzo wdzięczna nawet za
"luźne" pomysły jakby można to było rozwiązać, może być bez żadnych obliczeń tylko od czego
zacząć, ewentualnie z jakich wzorów czy twierdzenia korzystać bo ja nie mam pomysłu

obojętne do którego zadania, czy do jednego, czy do dwóch, każda pomoc się przyda

Z góry wielkie dzięki za każdą próbę pomocy
5 wrz 21:00
karmelka: proszę ludzie pomocy

jakiekolwiek sugestie
5 wrz 21:24
dero2005:

Jeżeli ściany są pochylone pod kątem α to w podstawę można wpisać okrąg
3a+a = 2c → w czorokącie opisanym na okręgu suma przciwległych boków jest równa
4a = 2c
c = 2a
h
2 = c
2 − x
2
h = a
√3
5 wrz 21:43
karmelka: dzięki

zaraz przeanalizuję i spróbuję zrozumieć bo wygląda dość prosto
5 wrz 21:50
dero2005:

a
2 = 2l
2
h*l = a*h
s
a
2 = 2h
2 − 2h
2*cosβ
cosβ =
5 wrz 22:08
karmelka: Niestety co do pierwszego zadania to jest jednak haczyk i nie mogę się zgodzić. na jakiej
podstawie w trapez wpisałeś okrąg? W treści zadania nie jest podane że suma przeciwległych
boków jest równa (suma długości podstaw wcale nie musi być równa sumie długości ramion
trapezu), a tylko w takim wypadku w trapez można wpisać okrąg. A co jeżeli właśnie nie będzie
się dało wpisać w trapez okręgu (bo z treści zadania wcale to nie wynika). Może jakieś inne
pomysły do tego zadania

Bo niestety ta metoda mnie nie zadowala
5 wrz 23:16
karmelka: bo gdyby nie to, zadanie byłoby bardzo proste. Chyba że źle zrozumiałam polecenie,albo
zauważyłeś jakoś że na pewno da się wpisać okrąg, to proszę o wyjaśnienie jak
5 wrz 23:19
karmelka:

dobra już wiem, zadanie jest jednak dobrze rozwiązane (chyba).
Może mi ktoś powiedzieć czy dobrze rozumiem

− jeżeli na wszystkich ścianach bocznych
poprowadzimy wysokości i połączymy je ze spodkiem wysokości ostrosłupa O, i kąty przy
wierzchołkach E,F,G,J powstałych (po połączeniu) trójkątów będą miały taką samą miarę α, to
trójkąty ΔEOS, ΔFOS, ΔGOS i ΔJOS będą przystające tak

(cecha kąt(90 stopni)−bok(wysokość
H)−kąt(α))
wtedy znaczyłoby że da się wpisać okrąg.
Dobrze zrozumiałam

Mógłby się ktoś wypowiedzieć?
5 wrz 23:39
dero2005:
jezeli wszystkie kąty pochylenia płaszczyzn bocznych do podstawy są równe to w podstawę musi
| | H | |
byc mozliwość wpisania okręgu, wtedy tgα = |
| |
| | r | |
gdzie H−wysokość ostrosłupa,, r − promień okręgu wpisanego
6 wrz 08:34
6 wrz 08:37
Mila:
Karmelko, popatrz na rozwiązanie zadania (1), rysunek trapezu z prawej strony.
Punkty styczności okręgu wpisanego w trapez nie leżą w środkach ramion.
6 wrz 15:38
karmelka: ok , już widzę
6 wrz 15:41
Mila:
1) W ostrosłupach prawidłowych środek okręgu opisanego na podstawie pokrywa się ze
środkiem okręgu wpisanego w podstawę i jest spodkiem wysokości ostrosłupa.
2) Jeżeli w ostrosłupie wszystkie krawędzie boczne są równe to
spodek wysokości znajduje się w środku okręgu opisanego na podstawie.
3)Jeżeli w ostrosłupie wszystkie krawędzie boczne są nachylone pod tym samym kątem do
płaszczyzny podstawy to spodek wysokości znajduje się w [N[środku okręgu opisanego na
podstawie]].
4) Jeżeli w ostrosłupie wszystkie ściany boczne są nachylone pod tym samym kątem do
płaszczyzny podstawy to spodek wysokości znajduje się w środku okręgu wpisanego w
podstawę.
6 wrz 15:43
karmelka: ok

dzięki

nie wiedziałam tego z nachyleniem ścian bocznych

dzięki za pomoc
6 wrz 15:46
Mila:
6 wrz 16:10