matematykaszkolna.pl
dwa zadania ze stereometrii- pomocy! karmelka: zadanie 1. emotka Podstawą ostrosłupa jest trapez równoramienny o podstawach a i 3a. Ściany boczne tworzą z płaszczyzną podstawy kąt α. Obliczyć objętość ostrosłupa. zadanie 2. emotka Wyznacz kąty dwuścienne (wszystkie) takiego ostrosłupa, którego podstawą jest trójkąt równoboczny, a krawędzie boczne są parami do siebie prostopadłe. ( z tego co się orientuję przy wierzchołku ostrosłupa jest kąt 90 stopni chyba). Proszę o pomoc w rozwiązaniu, albo jakieś wskazówki czy pomysły, będę bardzo wdzięczna nawet za "luźne" pomysły jakby można to było rozwiązać, może być bez żadnych obliczeń tylko od czego zacząć, ewentualnie z jakich wzorów czy twierdzenia korzystać bo ja nie mam pomysłu obojętne do którego zadania, czy do jednego, czy do dwóch, każda pomoc się przyda emotka Z góry wielkie dzięki za każdą próbę pomocy
5 wrz 21:00
karmelka: proszę ludzie pomocy emotka jakiekolwiek sugestie
5 wrz 21:24
dero2005: rysunek Jeżeli ściany są pochylone pod kątem α to w podstawę można wpisać okrąg
 3a−a 
x =

= a
 2 
3a+a = 2c → w czorokącie opisanym na okręgu suma przciwległych boków jest równa 4a = 2c c = 2a h2 = c2 − x2 h = a3
 h a 
r =

=

3
 2 2 
 3a+a 
Pp =

*h = 2a23
 2 
H 

= tgα
r 
 a 
H = r*tgα =

3tgα
 2 
 Pp*H 
V =

3 
5 wrz 21:43
karmelka: dzięki emotka zaraz przeanalizuję i spróbuję zrozumieć bo wygląda dość prosto
5 wrz 21:50
dero2005: rysunek a2 = 2l2
 a2 
l =

2 
 a 
hs =

2 
 a3 
hp =

2 

1 

hp
3 

cosα =

hs 
h*l = a*hs
 a*hs 
h =

l 
a2 = 2h2 − 2h2*cosβ cosβ =
5 wrz 22:08
karmelka: Niestety co do pierwszego zadania to jest jednak haczyk i nie mogę się zgodzić. na jakiej podstawie w trapez wpisałeś okrąg? W treści zadania nie jest podane że suma przeciwległych boków jest równa (suma długości podstaw wcale nie musi być równa sumie długości ramion trapezu), a tylko w takim wypadku w trapez można wpisać okrąg. A co jeżeli właśnie nie będzie się dało wpisać w trapez okręgu (bo z treści zadania wcale to nie wynika). Może jakieś inne pomysły do tego zadania Bo niestety ta metoda mnie nie zadowala
5 wrz 23:16
karmelka: bo gdyby nie to, zadanie byłoby bardzo proste. Chyba że źle zrozumiałam polecenie,albo zauważyłeś jakoś że na pewno da się wpisać okrąg, to proszę o wyjaśnienie jak
5 wrz 23:19
karmelka: rysunekdobra już wiem, zadanie jest jednak dobrze rozwiązane (chyba). Może mi ktoś powiedzieć czy dobrze rozumiem− jeżeli na wszystkich ścianach bocznych poprowadzimy wysokości i połączymy je ze spodkiem wysokości ostrosłupa O, i kąty przy wierzchołkach E,F,G,J powstałych (po połączeniu) trójkątów będą miały taką samą miarę α, to trójkąty ΔEOS, ΔFOS, ΔGOS i ΔJOS będą przystające tak (cecha kąt(90 stopni)−bok(wysokość H)−kąt(α)) wtedy znaczyłoby że da się wpisać okrąg. Dobrze zrozumiałam Mógłby się ktoś wypowiedzieć?
5 wrz 23:39
dero2005: jezeli wszystkie kąty pochylenia płaszczyzn bocznych do podstawy są równe to w podstawę musi
 H 
byc mozliwość wpisania okręgu, wtedy tgα =

r 
gdzie H−wysokość ostrosłupa,, r − promień okręgu wpisanego
6 wrz 08:34
dero2005: 874
6 wrz 08:37
Mila: Karmelko, popatrz na rozwiązanie zadania (1), rysunek trapezu z prawej strony. Punkty styczności okręgu wpisanego w trapez nie leżą w środkach ramion.
6 wrz 15:38
karmelka: ok , już widzę
6 wrz 15:41
Mila: 1) W ostrosłupach prawidłowych środek okręgu opisanego na podstawie pokrywa się ze środkiem okręgu wpisanego w podstawę i jest spodkiem wysokości ostrosłupa. 2) Jeżeli w ostrosłupie wszystkie krawędzie boczne są równe to spodek wysokości znajduje się w środku okręgu opisanego na podstawie. 3)Jeżeli w ostrosłupie wszystkie krawędzie boczne są nachylone pod tym samym kątem do płaszczyzny podstawy to spodek wysokości znajduje się w [N[środku okręgu opisanego na podstawie]]. 4) Jeżeli w ostrosłupie wszystkie ściany boczne są nachylone pod tym samym kątem do płaszczyzny podstawy to spodek wysokości znajduje się w środku okręgu wpisanego w podstawę.
6 wrz 15:43
karmelka: ok emotka dzięki emotka nie wiedziałam tego z nachyleniem ścian bocznych emotka dzięki za pomoc
6 wrz 15:46
Mila: emotka
6 wrz 16:10