zadanie z fizyki
adam: roweżysta z miejscowosci A do B jechał z predkoscią 5m/s a z powrotem jechał z predkością 8m/s
oblicz srednią prędkośc rowerzysty.
mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to zadanie
5 wrz 20:54
pigor: ..., przede wszystkim rowe
rzysta

i niech s − dlugość drogi
od A do B, to
| | 2s | | 2 | | 2*5*8 | |
vśr.= |
| = |
| = = |
| = |
| | | | | | 5+8 | |
| | 80 | |
= |
| ≈ 6,15 m/s − szukana prędkość średnia (średnia harmoniczna) . ...  |
| | 13 | |
5 wrz 21:08
adam: dzieki za poprawienie błedu ort. i rozwiązanie zadania
5 wrz 21:17