wf
rafał: rozwiąż algebraicznie równanie f(X)=g(X)
mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to zadanie bo źle rozwiązuę wychodzi mi zły wynik. rozwiązałem
to równanie graficznie ale algebraicznie mi nie wchodzi
5 wrz 09:02
wredulus_pospolitus:
algebraicznie:
| | 4 | |
| |
| = x−2 <−−− i rozwiązujesz |
| | |x| <jaki tutaj jest znak> 2 | |
5 wrz 09:07
rafał: " − "
5 wrz 09:09
wredulus_pospolitus:
no to rozwiązuj ... w czym problem
5 wrz 09:13
rafał: tak rozwiązuje jednak mi nie wychodzi czy mógłbyś mi pokazać jak to rozwiązać z nastepnymi
zadaniami tego typu nie miał bym juź problemów
5 wrz 09:19
rafał: ?
5 wrz 09:22
rafał: pomoże mi ktoś
5 wrz 09:29
Antek: https://matematykaszkolna.pl/strona/15.html
Popatrz na te wzory zwlaszcza na ten osytatni z lewej strony
Zgodnie z tym wzorem mozemy naszwe wyrazenie zapisac tak
| |4| | |
| =x−2 wiemy z e |4|=4 i opuszczamy ta zewnetrzna wartosc bezwzgldna i |
| ||x|−2| | |
dostaniemy
| 4 | |
| =x−2 teraz klania sie w pas definicja wartosci bezwzglednej wiec dla x |
| |x|−2 | |
wiekszych lub rownych 0 nasze rownanie bedzie wygladalo tak
| 4 | |
| =x−2 oczywiscie x−2 nie rowna sie 0 a to sobie juz rozwiaz |
| x−2 | |
| | 4 | |
Teraz drugi przypadek dla x<0 nasze rownanie bedzie mialo postac |
| =x−2 oczywiscie |
| | −x−2 | |
−x−2 nie rowna sie 0 to sobie tez to rozwiaz
5 wrz 09:47
ZKS:
Niestety ale rozwiązanie
Antka nie jest poprawne.
| | 4 | |
Z równania |
| = x − 2 dostajemy dwa rozwiązania x = 0 ∨ x = 4 łatwo sprawdzić że |
| | x − 2 | |
rozwiązaniem wyjściowego równania x = 0 nie jest.
5 wrz 10:28
pigor: | | 4 | |
..., dane równanie f(x)=g(x) , gdzie f(x)= | |
| | , g(x)= x−2 |
| | |x|−2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 4 | |
otóż, z własności modułu równanie | |
| |= x−2 ma sens ⇔ |
| | |x|−2 | |
x−2 ≥ 0 i |x|−2|≠0 ⇔ x ≥ 2 i |x|≠2 ⇔
D={x∊R; x>2}, a więc
dane równanie jest równoważne kolejno :
| 4 | |
| =x−2 ⇔ (x−2)2=4 ⇔ |x−2|=2 ⇔ x−2=−2 lub x−2=2 ⇔ |
| x−2 | |
⇔ x=0 ∉ D lub x=4 ⇔
x=4 − szukane
rozwiązanie . ...
5 wrz 12:07
Antek: Witaj
ZKS .
Ja tego nie rozwiazywalem do konca bo zreszta nie byo to moim zamiarem.
Prawda tez jest taka ze rozwiazania na koncu zawsze trzeba sprawdzic
| | 4 | |
tak jak piszesz 0 nie jest rozwiazaniem rownania wyjsciowego bo |
| nie rowna sie −2 |
| | ||0|−2 | | |
Pozdrawiam
5 wrz 13:50