PW: Aby przedstawić daną liczbę w systemie dwójkowym trzeba wyrazić tę liczbę jako sumę potęg
dwójki.
Na przykład 8=2
3, a więc w zapisie dwójkowym liczba 8 (dziesiętna) to 1000 (w zapisie
dwójkowym).
Liczymy "od tyłu": zero − nie ma 2
0
drugie zero − nie ma 2
1
trzecie zero − nie ma 2
2
na czwartym miejscu jest 1, czyli 2
3
======================================
sumujemy: 0+0+0+2
3=8.
To samo z ujemnymi potęgami dwójki:
0,25 (dziesiętnie)=2
−2, a więc zapis dwójkowy tej liczby ma postać 0,01.
Tym razem liczymy od przecinka w prawo: nie ma 2
−1, a więc na pierwszym miejscu po przecinku
jest 0, nasza liczba to 2
−2, a więc na drugim miejscu po przecinku jest 1.
Przyklad:
1010001,001 w zapisie dwójkowym oznacza:
(od przecinka w lewo − potęgi dwójki): 2
0+2
4+2
6=1+16+64=81 (część całkowita)
| | 1 | |
(od przecinka w prawo − potęgi 2−1): 0•2−1+0•2−2}+1•2−3= |
| =0,125 (część |
| | 8 | |
ułamkowa).
Liczba 1010001,001 zapisana w systemie dziesiętnym to 81,125