TRYGONOMETRIA
Kamix: Jak się zabrać do narysowania takiej funkcji?
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak to wykonać...
5 wrz 19:01
sushi_ gg6397228:
kiedy sinus jest dodatni, a kiedy ujemny
potem na przedzialach pozbywasz sie wartosci bezwzglednej i po zabawie
5 wrz 19:02
Kamix: Nie rozumiem za bardzo, możesz to napisać bardziej szczegółowo? xd
5 wrz 19:10
sushi_ gg6397228:
1. kiedy sinus jest dodatni, a kiedy ujemny?
5 wrz 19:13
Kamix: Sinus jest dodatni w pierwszej ćwiartce i drugiej. Ujemny w trzeciej i czwartej.
5 wrz 19:21
sushi_ gg6397228:
patrzymy na wykres i na chwile zapominamy o ćwiartkach
podajemy przedziały liczbowe gdzie jest na plusie a gdzie na minusie
5 wrz 19:33
Kamix: Sinus jest na plusie od <0;π>∪<2π;3π), itd.. Na minusie w pozostałych przedziałach ; )
5 wrz 19:35
sushi_ gg6397228:
a od 100π do 100,5 π to jest jakiego znaku
5 wrz 19:43
sushi_ gg6397228:
to teraz jezeli wiemy gdzie sinus jest dodatni, a gdzie ujemny, mozna zabrac sie do pozbycia
wartosci bezwzglednej
|5|=5
|−5|= − (−5)
5 wrz 19:45
Kamix: Aha dziękuję, troszkę mi to rozjaśniło w głowie ; ))
5 wrz 19:50
Mila:

D:
x≠kπ
1) sinx>0 dla x∊(0+2kπ,π+2kπ)⇔
2) sinx<0 dla x∊(π+2kπ,2π+2kπ)
|sinx|=−sinx
dokończysz?
Po kolacji sprawdzę.
5 wrz 19:55
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
5 wrz 19:55
Kamix: Wiesz co Mila, dziękuję bardzo za duże chęci pomocy, ale nie gwarantuję, że go dzisiaj zrobię,
gdyż Pani zadała nam ok. 25 wykresów i ten na razie zostawiam a zajmuje się innymi, później do
niego wrócę jak zdążę, a jak nie to najwyżej zapytam na lekcji o niego

Smacznej kolacji ;
]]
5 wrz 20:12
Mila:
Kamix, to przecież masz prawie wszystko, minutka i zrobisz.
5 wrz 20:19