W trójkącie
Estrella: W trójkącie dwa boki mają długość 12 cm i 3 cm, a kąt między nimi ma miarę 60 stopni. Oblicz:
a) pole trójkąta
b)długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie
c) długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
Pole policzyłam z łatwością, wyszło mi 9√3, ale dalej mi nie wychodzi to "c" z tw. cosinusów
5 wrz 20:18
bezendu: Pokaż jak liczysz
5 wrz 20:19
znawca tematu: ty baranie jebany
5 wrz 20:24
Estrella: c2=a2+b2−2ab*cos60
c2=122+32−2*12*3*√3/2
c2=144+9−72√3/2
c2=153−72√3/2
5 wrz 20:24
bezendu:

Oczywiście rysunek pomocniczy

c
2=12
2+3
2−36
c
2=117
c=
√117
c=3
√13
Pole obliczysz ze wzoru Herona
5 wrz 20:25
Estrella: dzieki, mily jestes "znawco"
5 wrz 20:25
Antek: Z twierdzenia cosinusow policz 3 bok a potem tylko do wzorow ma R i r podstawic
5 wrz 20:26
znawca tematu: c2=122+32−36 c2=117 c=√117 c=3√13, nie ma za co
5 wrz 20:26
znawca tematu: a pozniej z twierdzenia cosinusow policz 3 bok a potem tylko do wzorow ma R i r podstawic
5 wrz 20:27
Estrella: a co sie stalo z √3 ?!?
5 wrz 20:27
bezendu: | | 1 | |
Skąd wyszedł Ci tam pierwiastek skoro cos600= |
| |
| | 2 | |
5 wrz 20:28
Estrella: "zdaje sie znawco", ze jestes w blędzie, bo od kiedy to 122 = 122 ?
5 wrz 20:28
Estrella: ups, popatrzylam sobie na sinus
5 wrz 20:30
Estrella: to teraz juz wiem, gdzie mam blad, dzieki "bezendu"
5 wrz 20:30
bezendu:
5 wrz 20:31
znawca tematu: po co ci matematyka do gotowania, wtf
5 wrz 20:43
Antek: Gosciu nie badz bezczelny. W sieci tylko jestes mocnmy . W realu dostalbys od niej po pysku >
5 wrz 20:47
bezendu: znawca tematu=''niedorozwinięty umysłowo użytkownik'' w tym wypadku śmiało może postawić znak =
5 wrz 20:49
Maks: zdecydowanie nie zawahałabym się go walnąć
5 wrz 20:53
Estrella: ty wielki "znawco tematu" sam nie umiesz matmy i jedyne w czym jesteś dobry to w poniżaniu
innych ; człowieku! popatrz na siebie, kim ty jestes?
5 wrz 20:59
znawca tematu: NIEDOSTALBYM NUBIE
5 wrz 21:18