Porównaj liczby a i b bez użycia kalkulatora
fienowaa:
a) a=92√2 , b=(19)−√2
b) a=251−√3 , b=(15)3+2√3
c) a=(0,125)2+√5 , b=(12)5+3√5
5 wrz 19:16
sushi_ gg6397228:
zamien na tą samą podstawę
5 wrz 19:19
fienowaa: nie wychodzi mi

niestety mam taką nauczycielkę że nie wytłumaczy a zadaje do domu

możesz zrobić mi jeden przykład chociaż? łatwiej mi będzie kolejne..
5 wrz 19:22
5 wrz 19:28
5 wrz 19:30
fienowaa: a np w tym przykładzie a jak jest (19)−√2 to jest 9√2 tak ?
5 wrz 19:32
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
dół jest taki sam, więc dla podstawy większej od 1, ta liczba jest większa, co ma większą
liczbę w wykładniku potęgi
5 wrz 19:37
fienowaa: a w odpowiedziach jest że a=b

czyli dobrze zrobiłam że a>b ?
5 wrz 19:41
sushi_ gg6397228:
moze źle przepisałąs liczbe ; moze powinno być 32√2
5 wrz 19:50
fienowaa: niee, wszystko dobrze przepisałam. jest jeszcze jakaś wskazówka "sprawdź czy iloraz tych liczb
jest liczbą większą, mniejszą, czy równą 1."
5 wrz 19:52
sushi_ gg6397228:
to tez trzeba najpierw do tej samej podstawy a potem gora sie do siebie dodaje
policz i pokaz swoje obliczenia
5 wrz 20:03
sushi_ gg6397228:
wskazówki
90=1
50=1
20=1
i teraz porównujesz swoje wynika tak samo jak literki a,b
5 wrz 20:06