zadanie tekstowe - rachunki pamięciowe kl.6
nina78: Mam takie zadanie:
1kg pomidorów kosztuje 8zł. Kupiono 5 pomidorów za 5,6zł. Ile ważyły zakupione pomidory?
Oczywiście zadanie jest proste i dość oczywiste ale jaką metodą to rozwiązać z początkującym
szóstoklasistą?
równanie, proporcja czy po prostu 5,6:8
5 wrz 20:42
nina78: halo podbijam
5 wrz 20:48
krystek:
1kg⇒8 zł
xkg⇒5,6 zł
___________
5 wrz 20:50
nina78: ale czy można napisać
8x=1*5,6
x=5,6/8 czy w 4 lub 5 klasie uczyli się rozwiązywania takich równań
5 wrz 20:53
krystek: Nie znam programu.
To policz ile kosztuje1 dkg
5 wrz 20:58
nina78: ale to nie za wiele da
5 wrz 21:12
krystek:
8zł :100= 0,08zł za 1dag
5,6:0,08=70 dag
5 wrz 21:15