równania kwadratowe
zabuza: (2x+1)2=(4x+5)2
5 wrz 22:53
ICSP: (2x+1)2 = (4x+5)2
(4x+5)2 − (2x+1)2 = 0
(4x + 5 + 2x + 1)(4x + 5 − 2x − 1) = 0
(6x + 6)(2x + 4) = 0
x = −1 v x = −2
5 wrz 22:55
Antek: Nie za pozno na takie zadania ?
Wykorzystaj wzor (a+b)2=a2+2ab+b2
5 wrz 22:55
bezendu:
(2x+1)2=(4x+5)2 /√
|2x+1|=|4x+5|
2x+1=4x+5 lub 2x+1=−4x−5
−2x=4 6x=−6
2x=−4 x=−1
x=−2
5 wrz 23:03
PW: A żeby nie straszyć wartościami bezwzględnymi mozna po prostu opowiedzieć tak: dwie liczby mają
równe kwadraty wtedy i tylko wtedy, gdy są równe lub przeciwne. I od razu trzeci wiersz
rozwiązania bezendu.
5 wrz 23:12