Zbadaj parzystość i nieparzystość funkcji
help: Podane funkcje są parzyste czy nie parzyste?
A) f(x)=3x−4
B) f(x)= √3x−4 (całość pod pierwiastkiem)
Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję
5 wrz 20:57
help: Jest to bardzo pilne więc jeśli byłby ktoś w stanie to zrobić to byłabym wdzięczna
5 wrz 21:06
bezendu: żeby funkcja była parzysta musi zachodzić warunek f(−x)=f(x) a żeby była nieparzysta
f(−x)=−f(x) wiec mając te informacje jesteś w stanie już zrobić to zadanie
5 wrz 21:06
help: No dobrze ale czy w funkcjach które zawierają wartość bezwzględną np.
| | 3x2 −5 | |
f(x)= |
| x1 należy do dziedziny funkcji ? |
| | I2x−3I | |
5 wrz 21:14
fx: Czymże jest x1?
Tę funkcję zgodnie z definicją wartości bezwzględnej musisz rozbić na dwa przypadku − dla x > 0
oraz x < 0 − otrzymujesz dwie funkcje każda na jednym z dwóch przedziałów, już bez modułu.
5 wrz 21:16