rozwiąż nierówność: 3x-x^2≥0
Poomocy: rozwiąż nierówność: 3x−x2≥0
5 wrz 16:42
hehe: delta : 9 + 0 = 9
√9 = 3
x1 = −3−3/−2 = 3
x2 = −3+3/−2 = 0
współczynnik przy x ujemny, więc ramiona do dołu
tak więc rozwiązanie : x∊ <0,3>
5 wrz 16:47
Eta:

Bez delty !
−x
2+3x≥0
−x(x−3)≥0 x
1=0 v x
2= 3
x∊<0,3>
5 wrz 17:29
hehe: można to zrobić z deltą, czemu nie ?
5 wrz 17:38
Eta:
Jasne,że można ( ale po co ?
5 wrz 17:39
5 wrz 17:42
Antek: Co to sa za nauczyciele w tych szkolach ze nie ucza uczniow rozwiazywania rownan kwadratowych
niezupelnych . Przeciez reforma tego nie zabrania
Przeciez to jest jasne ze jesli mamy taka postac y=ax2+bx to wyciaga sie x przed nawias i mamy
y=x(ax+b)
5 wrz 17:49
bezendu: @Antek dlatego podałem link, żebyś nie musiał tego pisać
5 wrz 17:51
Antek: @bezendu To ze podales link to o tak nic nie zmieni bo jutro dostaniesz takie same
zadanie do rozwiazania . Nie kazdy zaglada do linkow .
A jak bedzie mial pokazane w szkole na zajeciach to pewnie zapamieta > czesc
5 wrz 17:54