Obszary
felyx: Siema, jak będzie wyglądało pole ograniczone wykresami y=−x2+4, x=4, x=0 oraz osią ox. Proszę
o odp, jutro egzamin..
i jeszcze jak odpowiedzieć na to pytanie:
Obszar płaski opisany nierównościami 0<x<1 i x<y<2−x jest normalny:
A. wzlędem osi oy, ale nie względem osi ox
B. względem obu osi (wg mnie to odpada)
C.względem osi ox, ale nie względem osi oy
5 wrz 20:18
fx: 1. Nie wiem. Narysuj w prostokątnym układzie współrzędnych a się przekonasz

.
2. Definicja obszaru normalnego względem OX − ograniczony prostopadłymi względem OY i
ograniczony krzywymi funkcji ciągłych. Twój obszar to trójkąt z jednym bokiem równoległym do
OY, a skoro trójkąt to...?
5 wrz 21:33
felyx: Narysowałem, ale zazwyczaj w takich zadaniach patrzyło się na obszar do którego ograniczenia
"przyczyniały" się wszystkie wymienione wykresy a tu jedne ograniczają jedno pole a inne
drugie.
I jakoś nie mogę dostrzec pola ograniczonego przez wszystkie.
7 wrz 16:25