obwód trapezu
Blue: Dany jest trapez ABCD, w którym dłuższa podstawa AB ma długość 8√3 a kąt BAD jest równy 60
stopni. Przekątna AC ma długość 6 i zawiera się w dwusiecznej kąta BAD. Oblicz obwód trapezu.
Oblicz obwód trapezu.
5 wrz 19:03
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony?
5 wrz 19:04
Blue: | | b | | a | |
Można tak zacząć? |
| = |
| ⇒a=b ale co dalej? |
| | 30stopni | | 30stopni | |
5 wrz 19:05
Blue: nie, samemu trzeba
5 wrz 19:06
sushi_ gg6397228:
np mozna z tw cosinusow policzyc bok i potem cos dalej liczyc; najpierw trzeba zrobic rysunek−>
ponanosić dane i cos potem z niego wyczytac
5 wrz 19:08
sushi_ gg6397228:
zatem czekam na ten rysunek
5 wrz 19:08
Blue: o losie, w zeszycie zrobilam, ale tu cieżko, chwilka zaraz zrobie
5 wrz 19:12
Blue:

Na zielono powinny byc duze litery.
d=8
√3
5 wrz 19:22
Blue: tak, wiem ze twierdzenie cosinusów ale nie wiem z ktorych kątów
5 wrz 19:23
Blue: a moze byc tak? a2=(8√3)2+62−2*(8√3)*6*cos30
5 wrz 19:26
sushi_ gg6397228:
zgadza sie
5 wrz 19:29
Blue: wyszło mi ze a=2√21, dobrze?
5 wrz 19:32
Blue: a i czy to prawda tak jak predzej napisalam, ze a=b?
5 wrz 19:33
sushi_ gg6397228:
a≠b
5 wrz 19:39
sushi_ gg6397228:
trapez ma taka wlasnosc, ze suma dwoch katów lezących na ramieniu =180 stopni, wiec kat w
wierzchołku D ma miare ...
5 wrz 19:42
Blue: to ja nie wiem jak dalej zrobic...
5 wrz 19:42
Blue: aaaaa czaje ma 120 stopni?
5 wrz 19:43
sushi_ gg6397228:
tak
5 wrz 19:47
sushi_ gg6397228:
trójkąt ADC− ile ma trzeci kąt....
trójkąt ADC− tw cosinusow i masz od razu bok b, c
5 wrz 19:49
Blue: okej okej, wyszlo mi, ogromne dzięki
5 wrz 20:07
xantor: 1. Oblicz odległość pomiędzy ciałem wydobywającym głos wiedząc że jego głos przeniósł się
zgodnie z echem w ciągu 2 s?
2. Co nagrzeje się bardziej woda czy piasek jeżeli źródło energii słonecznej emituje energię o
wartości E = 10 do potęgi 10 [kJ]?
5 wrz 20:14