udowodnij że x jest całkowite.
Maja: Pomocy
Trzeba udowodnić że x jest liczbą całkowitą
x=log3 22 +(log3 4,5)2 −2log5 √5
5 wrz 22:22
Mila:
Może tam tylko jest (4,5)2, wtedy jest wynik całkowity
5 wrz 22:34
Maja: No właśnie nie. Dlatego mam problem.
5 wrz 22:36
Mila: Z jakiego zbioru?
5 wrz 22:51
PW: log
32
2=2log
32
| | 9 | |
(log34,5)2=(log3 |
| )2=(log39−log32)2=(2−log32)2=4−4log32+(log32)2 |
| | 2 | |
tak więc badane wyrażenie jest równe
| | 1 | |
2log32+4−4log32+(log32)2−2• |
| = 3−2log32+(log32)2=2+1−2log32+(log32)2 = |
| | 2 | |
| | 3 | |
2+(1−log32)2 = 2+ (log33−log32)2=2+(log3 |
| )2 |
| | 2 | |
Nie jest to liczba całkowita, b musiałoby być
| | 3 | | 3 | |
log3 |
| =√n lub log3 |
| =−√n, |
| | 2 | | 2 | |
co jest niemożliwe, bo
a w przedziale (0,1) nie ma liczb postaci
√n dla n naturalnych (podobnie pokazujemy dla
−
√n).
Naliczyłem się, a pewnie zadanie źle przepisane.
5 wrz 22:53
Maja: Zadanie zadane przez nauczycielkę która specjalnie nam podkreśliła że cały logarytm tam jest do
kwadratu nie tylko liczba logarytmowana.
5 wrz 22:54
Maja: Zadanie zadane przez nauczycielkę która specjalnie nam podkreśliła że cały logarytm tam jest do
kwadratu nie tylko liczba logarytmowana.
5 wrz 22:54
5 wrz 23:00