Kredyty w walutach obcych
Darek: Małżeństwo studenckie kupiło mieszkanie o wartości 500000zł na które otrzymało kredyt we
frankach szwajcarskich. W momencie pobierania kredytu kurs złotego kształtował się na poziomie
1zl = 0,3 CHF Po roku na spłatę rat i odsetek wartosc CHF do zl obniżyła się o 1/2 zl oblicz w
przeliczeniu na zł czy małżeństwo zyskało czy straciło?
5 wrz 15:19
wredulus_pospolitus:
"Małżeństwo studenckie kupiło mieszkanie o wartości 500000zł" −−− no to bogate mamy te
małżeństwa studenckie



a w czym problem

podstawiasz do wzorów i liczysz
5 wrz 15:30
Darek: nie znam wzorów

i tu jest problem
5 wrz 19:03
Darek: a przede wszystkim nie rozumiem zdania: wartosc CHF do zl obniżyła się o 1/2 zl. Jak to zapisać
?
5 wrz 19:04
Darek: ?
5 wrz 21:03
Darek: .
5 wrz 23:06
pigor: ..., a więc przed
| | 10 | |
wartość 1zł = 0,3 CHF /*10 ⇒ 3CHF= 10zł ⇒ 1CHF= |
| zł, |
| | 3 | |
| | 10 | | 1 | | 20−3 | | 17 | |
zatem po roku wartość 1CHF= |
| − |
| = |
| = |
| zł ⇒ |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 6 | |
⇒ 1zł= |
| CHF = 0,35 CHF . , wniosek  . ...  |
| | 17 | |
6 wrz 13:57
Darek: Nie mam pojęcia
13 wrz 09:03
Darek: kredyt podrożał ?Małżeństwo studenckie poniesie straty ? Jeśli tak to jak to obliczyć ?
13 wrz 09:06
Darek: Przeliczam 600000zł. na CHF w pierwszym kursie i tą liczbą przeliczam na CHF w drugim kursie i
porównuje do 600000zł.
13 wrz 09:26
Darek: Sory, zamiast 600000zł. to 500000zł.
13 wrz 09:27