trygonometria
pozdro: cześć, zadanko z trygonometrii, które rozwiązuje:
Polecenie: Niech α,β,γ oznaczają miary kątów dowolnego trójkąta. Wykaż, że:
a) cosα2=sinβ+γ2
No i teraz moje bazgroły:
α+β+γ=180
α=180−β−γ
L: cos180−β−γ2 =
i dalej nie wiem jakiego wzoru redukcyjnego użyć − jak użyje cos(90−β−γ) to wyjdzie to
sinβ+γ2 no ale nie wiem jak to zrobić − te 2 w mianowniku ( nie wiem co z nim zrobic jak
go użyc)
pozdrawiam
5 wrz 21:15
krystek: | | β+γ | | β+γ | |
cos(90− |
| )=sin |
| cnu |
| | 2 | | 2 | |
5 wrz 21:19
5 wrz 21:19
pigor: ..., no to może łatwiej ci będzie wyjść z prawej strony :
P= sin
12(α+β}= sin(90
o−
12α) = cos
12α= L . ...
5 wrz 21:20