równanie figury
system: Wyznacz równanie figury, która jest zbiorem punktów , których odległość od punktu
F=(−1, 0) jest dwa razy mniejsza niż odległość od prostej x= − 4.
Zacząłem od porównania
d F od prostej = 2d F od figury
Nie wiem czy dobrze robię...
5 wrz 13:57
system: Wie ktoś jak zacząć?
5 wrz 14:21
wredulus_pospolitus:

1)
rysujemy układ współrzędnych
2) rysujemy prostą x=−4 oraz zaznaczamy punkt (−1,0)
3) zaznaczymy punkty 'charakterystyczne' (takie które łatwo wyznaczyć) które spełniają powyższy
warunek
4)
zaznaczamy kolejne punkty ...
5 wrz 14:22
wredulus_pospolitus:
albo algebraicznie:
2*√y2+(x+1)2 = x−(−4)
i wyznaczasz 'y'
5 wrz 14:24
system: wyszło mi y2 = −3/4x2 − 2x + 3
Dobrze?
5 wrz 14:34