Pomocy!
Kropeczka: Znajdź wzór funkcji kwadratowej, której wykres przechodzi przez punkt A(2 ; −3), zaś dla x=−1
funkcja osiąga wartość największą równą 2.
Znajdź wzór funkcji kwadratowej, której miejscami zerowymi są liczby −2 oraz 4 i dla argumentu
3 przyjmuje wartość 1.
5 wrz 15:52
wredulus_pospolitus:
zaś dla x=−1 funkcja osiąga wartość największą równą 2.
czyli −−− wierzchołek paraboli ma współrzędne (−1,2)
wykres przechodzi przez punkt A(2 ; −3) ... wartość (y) mniejsza od wartości w wierzchołku ...
czyli ramiona skierowane DO DOŁU
z tego już powinno się bez problemu napisać wzór tej paraboli
drugie:
y = a*(x−x1)*(x−x2) <−−− postać iloczynowa paraboli
masz podane miejsca zerowe ... więc pozostaje wyznaczyć 'a'
masz podane współrzędne punktu (3,1) ... podstawiasz i wyliczasz 'a'
5 wrz 16:01