Równania kwadratowe z parametrem
Matfizołka: Zbadaj liczbę rozwiązań równiania ze względu na wartość parametru m. Napisz wzór i narysuj
wykres funkcji y=g(m), która każdej wartości parametru m przyporzadkowuje liczbę rozwiazań
równania:
(2m − 3) x2 + 4mx +m − 1 = 0
5 wrz 17:03
Antek: Δ>0 2 miejsca zerowe Δ=0 1miejsce zerowe (jeden pierwiastek podwojny) Δ<0 brak miejsc
zerowych
a=2m−3 b=4m c=m−1 licz delte .
5 wrz 17:36
ZKS:
To za mało niestety.
5 wrz 17:38
PW: Funkcja po lewej stronie równania może być kwadratowa, ale też może być liniowa, i od tego
trzeba zacząć, żeby nie zapomnieć w ferworze walki.
Zaczynamy więc:
| | 3 | |
− dla m= |
| mamy do czynienia z równaniem liniowym .... |
| | 2 | |
5 wrz 18:56