całka potrojna
Malwinaaa:
Heej.
Moglby ktos sprawdzic czy dobrze oznaczylam granice w calce potrojnej ?
1) y=0 y=x y=4−x z=0 z=y
0 < x < 4
x < y < 4 − x
0 < z < y
2) 1) x2+y2=2y z=o z=y
0 < z < y
dalej nie wiem
5 wrz 10:55
wredulus_pospolitus:
1)
źle ... skąd masz , że x>0

chyba że pierwsze zamiast y=0 miało być x=0
wtedy ok
2)
x
2+y
2−2y=0
x
2 +(y−1)
2 = 1
współrzędne biegunowe wprowadź
5 wrz 11:43
Malwinaaa: od tego ze y=x
5 wrz 11:58
Malwinaaa:
5 wrz 12:08
Malwinaaa:
5 wrz 12:10
Malwinaaa: o < r < 2 cos π
0 < φ < 2 π
0 < ψ < π/2
sprawdzi ktoś
5 wrz 13:31
Malwinaaa: help !
5 wrz 14:27
Malwinaaa: pomoze ktos ?
6 wrz 19:01