geometria analityczna - znajdź równanie figury
fragresist: Dane są punkty A=(−1,−3) i B= (2, 4). Znajdź równanie figury , która jest zbiorem punktów
równo odległych od A i B.
Przyrównałem |AP| = |BP| i wyszło mi takie równanie y=3/7x + 5/7
Teraz nie wiem co dalej...
5 wrz 13:04
fragresist: Proszę o pomoc...
5 wrz 13:38
ICSP: Znajdź równanie figury − w tym przypadku prostej która jest równo odległa od A oraz B
czyli inaczej znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej AB która przechodzi przez środek
odcinka AB ( symetralna odcinka )
5 wrz 13:39
irena_1:
Zrobione poprawnie, ale jest pomyłka.
| | 3 | | 5 | |
Według mnie to równanie prostej y=− |
| x+ |
| , czyli 3x+7y−5=0 w postaci ogólnej. |
| | 7 | | 7 | |
Zbiór punktów równo odległych od dwóch punktów to prosta, której równanie można znaleźć tak,
jak to zrobiłeś.
5 wrz 13:42
fragresist: czyli wystarcz wyznaczyć równanie prostej? prosta jest szukaną figurą?
5 wrz 13:48
irena_1:
Tak. Zbiór punktów płaszczyzny równo odległych od dwóch różnych punktów A i B to symetralna
odcinka AB− czyli prosta.
5 wrz 14:25