??
NOOO: a co z taka calka zrobic?
sprowadzic do postaci kanonicznej ?czy jakos inaczej rozlozyc?
5 wrz 21:13
NOOO: do kwadratu jest ten nawias
5 wrz 21:13
5 wrz 21:15
NOOO: a bez tego wzoru daloby rade ?
5 wrz 21:17
NOOO:
5 wrz 21:19
asdf: nie wiem, sprobuj tym wzorem, nie jest ciężki...
9x2 + 6x + 5 sprowadz do postaci kanonicznej, n = 2.
5 wrz 21:20
NOOO: no ook, tak chcialam wiedziec bo nie wiem czy na kolokwium posiadalabym taki wzor
5 wrz 21:21
fx: Można spróbować sprowadzić do postaci iloczynowej i dalej przez rozkład na ułamki proste.
5 wrz 21:23
NOOO: ok, dzieki
5 wrz 21:24
NOOO: a nie moge poprostu sprowadzic do postaci kanonicznej i podniesc pozniej do kwadratu?
5 wrz 21:35
NOOO: nie wiem jak to o garnac
5 wrz 21:47
ICSP: w mianowniku masz trójmian kwadratowy.
Liczysz deltę tego trójmianu i zależnie od znaku delty stosujesz odpowiednią metodę.
5 wrz 21:48
NOOO: co mam ? delta jest ujemna
5 wrz 21:49
ICSP: skoro delta jest ujemna to sprowadzasz ten trójmian do postaci kanonicznej
5 wrz 21:51
NOOO: a co z ta potega?
5 wrz 21:54
ICSP: oo tam jest kwadrat

Daj mi chwilkę
5 wrz 21:57
NOOO:
5 wrz 21:58
asdf: użyłabyś tego wzoru co Ci podałem i dawno byś tą całkę skończyła.
5 wrz 22:05
NOOO: przeraza mnie on i chcialabym jakos prosciej to wyliczyc, tak zebym cos zrozumiala
5 wrz 22:07
ICSP: tak więc :
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| | (9x2 + 6x + 5)2 | | [(3x + 1)2 + 4]2 | |
| 1 | | 1 | | 3x + 1 | |
| ∫ |
| dx = / podstawiam t = |
| / |
| 16 | | | | 2 | |
| | 1 | | 2 | | dt | | 3 | | dt | |
= |
| * |
| ∫ |
| = |
| ∫ |
| = ... |
| | 16 | | 3 | | (t2 + 1)2 | | 8 | | (t2 + 1)2 | |
ale :
| | dt | | 1 | | t2 | |
∫ |
| = ∫ |
| dt − ∫ |
| dt = |
| | (t2 + 1)2 | | t2 + 1 | | (t2 + 1)2 | |
| | 1 | | t | |
= |
| arctg t + |
| + C |
| | 2 | | 2(t2 + 1) | |
mamy :
| | 3 | | dt | | 3 | | t | |
... = |
| ∫ |
| = |
| (arctg t + |
| ) + C = |
| | 8 | | (t2 + 1)2 | | 16 | | t2 + 1 | |
| | 3 | | 3x+1 | | 3x+1 | |
= |
| (arctg( |
| ) + |
| ) + C |
| | 16 | | 2 | | 9x2 + 6x + 5 | |
Chyba gdzieś błąd mam
5 wrz 22:10
asdf: to jest prosty wzór...
9x
2 + 6x + 5 =
n = 2, a = 9, b = 6, c = 5;
a(x−p)
2 + q
| | −Δ | | −b2 + 4ac | | b2 | | 4ac | |
q = |
| = (lub prostszy wzor) = |
| = − |
| + |
| = |
| | 4a | | 4a | | 4a | | 4a | |
| | b2 | | b | |
−1 * |
| + c = −1 * ( |
| )2 + c = −p*a + c |
| | 4a2 | | 2a | |
5 wrz 22:14
NOOO: | | 1 | | 3x+1 | | 1 | | 3x+1 | |
odpowiedz jest taka |
| * |
| + |
| arctg |
| +C |
| | 24 | | 9x2+6x+5 | | 48 | | 2 | |
5 wrz 22:15
asdf: sorry:
| | b | | b | |
−1 * ( |
| )2 + c = −1 * ( |
| )2 * a + c = −1 * (−p2) * a + c = ap2 + c |
| | 2a | | 2a | |
5 wrz 22:17
Mila:
Masz już postać kanoniczną mianownika?
Doprowadź całkę do postaci: (poradzisz sobie?)
| | 1 | |
k*∫ |
| dt, gdzie k−stała |
| | (1+t2)2 | |
| | 1 | | t2+1−t2 | |
∫ |
| dt=∫ |
| dt= |
| | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | |
| | t2+1 | | t2 | |
=∫ |
| dt−∫ |
| dt= |
| | (1+t2)2 | | (1+t2)2 | |
| | 1 | | t | |
=∫ |
| dt−∫t* |
| dt= dalej poradzisz sobie? |
| | (1+t2) | | (1+t2)2 | |
5 wrz 22:17
NOOO: czyli tak postać kanoniczna mam taka
3(3x−1)2+5
i teraz mam robić tak jak napiasalas wyzej ?
5 wrz 22:25
NOOO: no w sensie tak wyglada mianownik
5 wrz 22:27
NOOO: nie wiem jak sie za to zabrac
5 wrz 22:35
asdf: | | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = |
| | (3(3x−1)2 + 5)2 | | 3 | | | |
| | 1 | |
pamietaj, że tam jest jeszcze |
| (!). No i teraz: |
| | 3 | |
x = 3x−1
n = 2
| x | | 2n−3 | | dx | |
| + |
| * ∫ |
| |
| 2a2(n−1)(x2+a2)n−1 | | 2a2(n−1) | | (x2+a2)n−1 | |
5 wrz 22:36
ZKS:
Najpierw musisz zrobić podstawienie spójrz wpis ICSP.
5 wrz 22:37
ICSP: asdf 3(3x−1)
2 + 5 ≠ 9x
2 + 6x + 5
5 wrz 22:39
5 wrz 22:39
asdf: @ICSP
nie sprawdzałem, czy 9x2 + 6x + 5 = 3(3x−1)2 + 5, po prostu uznałem, że jak sie liczy całki
to rozkład do postaci kanonicznej nie powinien sprawiac problemów.
5 wrz 22:40
NOOO: ok, zaraz to ogarne
5 wrz 22:41
asdf: postać kanoniczna to:
3(3x+1)2 + 4
5 wrz 22:41
Mila:
9x
2+6x+5 doprowadzam do postaci kanonicznej.
| | 2 | | 5 | | 1 | | 4 | |
9(x2+ |
| x+ |
| )=9[(x+ |
| )2+ |
| ] |
| | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | |
Mamy całkę:
| | 1 | |
∫ |
| dx= |
| | | | 1 | | 4 | | 1 | | 4 | | 9[(x+ |
| )2+ |
| ]*9[(x+ |
| )2+ |
| ] | | | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | |
| |
| | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dx=... podstawienie |
| | 81 | | | |
| | 1 | | 2 | | 2 | | 3x+1 | |
[(x+ |
| )= |
| t, dx= |
| dt, t= |
| ] |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | |
całka cd=
| 1 | | 2 | | 81 | | 1 | |
| * |
| * |
| ∫ |
| dt= |
| 81 | | 3 | | 16 | | (1+t2)2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| ∫ |
| dt= dalej policzysz? |
| | 24 | | (1+t2)2 | |
5 wrz 22:48
ZKS:
| | 1 | | 2 | | 1 | |
U ICSP jest mały błąd |
| * |
| = |
| . |
| | 16 | | 3 | | 24 | |
5 wrz 22:49
ICSP: asdf ty nie umiesz tego sprowadzić do postaci kanonicznej
5 wrz 22:49
NOOO: spróbuję, jeśli nie to jutro się odezwę jeszcze. dzięki wszystkim za pomoc
5 wrz 22:49
ICSP: Właśnie
ZKS coś mi się nie zgadzało

Mam nadzieję że to jedyny błąd
5 wrz 22:50
asdf: @ICSP
no nie umiem
5 wrz 22:50
asdf: (3x+1)2 + 4 = 9x@ + 6x + 5....tak byc powinno, calka wtedy jest duzo prostsza, nie bede juz
jej rozpisywac bo nie ma sensu.
5 wrz 22:55
ICSP:
5 wrz 22:55
Mila:
Tak, najlepiej jak u
ICSP, w moim sposobie 22:48 za dużo pisaniny.( w nocy źle się myśli()
Przedstawić 9x
2+6x+5 w postaci sumy kwadratów:
9x
2+6x+5=(3x+1)
2+4=(3x+1)
2+2
2
Potem podstawienie:
| | 3x+1 | |
[3x+1=2t, 3dx=2dt, t= |
| ] |
| | 2 | |
| 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dt= |
| * |
| ∫ |
| dt= |
| ∫ |
| dt |
| 3 | | (4t2+4)2 | | 3 | | 16 | | (t2+1)2 | | 24 | | (t2+1)2 | |
6 wrz 15:12