granica funkcji
niobs: Mam do policzenia granice funkcji i kilka pytań, ale powoli...
1) lim
x→0=sin3xctg5x
| | sin | |
Chce tutaj rozbić ctg na |
| tylko nie wiem co z argumentem, |
| | cos | |
| | cos5x | | 1 | |
czy pójdzie do licznika ctg5x = |
| czy może trzeba to zapisać tak ctg5x = |
| i |
| | sin | | tg | |
tutaj też nie wiem co z argumentem.
Jestem z poziomu podstawowego matematyki i nie wiem czy taki zapis sin3x wg. oznacza miarę
konta czy może coś innego?
| | sin7x | |
2) limx→π= |
| może się skrócić czy co z tym trzeba zrobić? Może trzeba to |
| | cos5x | |
zapisać jakoś inaczej?
| | tgx−sinx | | sinx | |
3) limx→0= |
| tutaj podobnie jak zapisać tgx, tak jest dobrze |
| ? |
| | sin3x | | cos | |
5 wrz 14:40
asdf:
| | sin(n*x) | |
tg(n*x) = |
| |
| | cos(n*x) | |
itd...
5 wrz 14:44
Janek191:
2)
| | sin 7x | | sin 7π | | 0 | |
lim |
| = |
| = |
| = 0 |
| | cos 5x | | cos 5π | | − 1 | |
x→π
5 wrz 14:58
niobs: Czemu sin 7π to zero, cos 5π to −1?
5 wrz 15:14
asdf: sin(7π) = sin( 2π*3 + π) = sin(π) = 0
5 wrz 15:29
niobs: I tak nie wiem o co chodzi...
5 wrz 15:41
wredulus_pospolitus:
niobs ... wskazówka −−− wykresy funkcji trygonometrycznych
5 wrz 15:59
niobs: Dobra już się domyśliłem THX.
5 wrz 16:08