równania z wartością bezwzględną
xyz: rozwiąż równania:
|x+1|−|x|=0
|x|+|x+5|=7
5 wrz 18:11
bezendu:
Rozważ to na przedziały
5 wrz 18:21
Mila:
1) możesz tak
|x+1|=|x| /
2 ( obie strony są nieujemne)
x
2+2x+1=x
2
2x=−1
2) rozważamy w przedziałach
a)x∊(
∞, −5)
−x−x−5=7 rozwiąż
b)x∊<−5,0)
−x+x+5=7
rozwiąż
c) x∊<0,
∞)
x+x+5=7
rozwiąż
5 wrz 19:39
maturzystka 2013: |x+1|−|x|=0
Rozwazmy wszystkie przypadki
Dla x nalezacych od (−∞,−1)
−x−1+x=0
−1≠0 zatem w tym przedziale nie ma rozwiazan
Dla xnalezacych od ≤−1,0)
x+1+x=0
2x=−1
X=−0,5
Czyli rozw w tym przedziale jest liczba −0,5
W przedziale x≤0,+∞)
X+1−x=0
To ponownie nie ma rozw
Zatem laczac wszystko rozw tego rownania jest liczba −0,5
5 wrz 19:52
wredulus_pospolitus:
się ciamciol wysprycił ... nie dostał gotowca raz ... to napisał drugi raz
5 wrz 19:58