matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwinąć w szereg McLaurina
Kamil:
Witam mam problem z rozwinięciem w szereg McLaurina. Robiłem według tego schematu
http://www.matematyka.pl/26047.htm
i zawsze wychodzi (nieskończoność) co mam w takim wypadku zrobić
x
2
f(x) =
7−x
5 wrz 17:55
Kamil:
Szereg wychodzi taki. Już nawet na kartce to policzyłem teraz tylko jak zamienić ten szereg
http://www.wolframalpha.com/input/?i=series+maclaurin&f1=+x%5E2%2F(7-x)&f=TaylorSeries.taylorFunction_+x%5E2%2F(7-x)&f2=0&f=TaylorSeries.taylorPoint%5Cu005f0&a=*FVarOpt.1-_**-.***TaylorSeries.taylorOrder--.**TaylorSeries.taylorVariable---.*--
w to szereg: wiem że będzie to coś ala;
x
n+1
*x
n1
(n+1)!
dobrze myślę
5 wrz 18:23
Kamil:
bo wzór na an szeregu jest
x
n+1
7
n
tak więc wydaje mi się że szereg powinien wyjść
1
*x
n+1
7
n
5 wrz 18:28
Kamil:
dobrze to zrobiłem ?
5 wrz 18:59