wyrazenia wymierne
Ewa: rozwiaz rownanie
4x2−12x+9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 0
4x2−9
nie chce mi wyjsc wynik zgodny z tym co w ksiazce
z dziedziny wychodzi mi x1= −3/2
natomiast x2= 3/2
liczac gore wyszlo mi 3/2 O.o a chyba taki nie moze byc wynik skoro w dziedzine to
wykluczylismy nie ? moze gdzies zrobilam blad, bardzo prosze o pomoc
5 wrz 22:02
bezendu:
4x
2−9≠0
(2x−3)(2x+3)≠0
(2x−3)
2=0
brak rozwiązań
5 wrz 22:04
Ewa: dol wyliczylam delta i wyszly mi dwa rozwiazania
5 wrz 22:09
bezendu: Jaką Δ ? a2−b2=(a−b)(a+b)
to co liczyłaś to dziedzina to raz a dwa miejsca zerowe liczymy z licznika przyrównując go do 0
i tu też Δ nie jest potrzebna bo masz (a−b)2 i teraz sprawdzam czy pierwiastek należy do
dziedziny, nie nalezy wiec brak rozwiązań
5 wrz 22:13
Ewa: nic juz nie wiem.....
5 wrz 22:13
bezendu: Czego nie wiesz ? konkretne pytanie
5 wrz 22:14
Antek: 4x2−9≠0 to (2x−3)(2x+3)≠0 to 2x−3≠0 lub 2x+3≠0 to x≠1,5 lubx≠−1,5
zalozenia mamy
Teraz nawazniejsze . Kiedy wyrazenie wymierne =0
dzielic przez 0 nie wolno .
Wtedy tylko gdy licznik tego wyrazenia =0
czyli 4x2−12x+9=0 wiec albo liczysz delta albo zauwazasz wzor skroconego mnozenia
(a−b)2=a2−2ab+b2 to 4x2−12x+9=(2x−3)2 czyli x=1,5 i to podwojny Nie ma rozwiazan bo
x=1,5 nie nalezy do dziedziny . Wiec dobrze rozwiazalas
5 wrz 22:15
Ewa: dziedzina wyszla mi D:xe R {−3/2 , 3/2}
a gora wyszla mi 3/2 bo liczylam delta =0 zgodnie ze wzorem, ja juz nie wiem co robie nie tak,
w ksiazce wynik rownania wyszedl 3/2
5 wrz 22:17
bezendu: Brak rozwiązań zobacz post 22:04
5 wrz 22:18
Antek: Masz a2−b2=(a−b)(a+b) wiec 4x2−9=(2x−3)(2x+3) nasyepny wzor skroconego mnozenia do
zapamietania
5 wrz 22:18
Ewa: skoro brak rozwiazan to dlaczego w ksiazce jest rozwiazanie 3/2
5 wrz 22:18
bezendu: 
to widocznie jest błąd...
5 wrz 22:19
Ewa: tyle ze mi wszedzie wychodza rozwiazania
5 wrz 22:20
Ewa: ale 3/2 byc nie moze bo wyklucza to dziedzina, wiec na dobra sprawe nie ma rozwiazania nie ?
wiec albo o blad albo nie wiem
5 wrz 22:21
bezendu: Fajnie, że zaprzeczasz prawą matematyki...
5 wrz 22:21
bezendu: Od 17 minut piszę Ci że nie ma rozwiązania
5 wrz 22:22
Ewa: w jaki sposob zaprzeczam tym PRAWOM
5 wrz 22:24
bezendu: skoro piszesz,że równanie ma rozwiązanie jak dziedzina je wyklucza ?
5 wrz 22:25
Antek: Inaczej. Do dziedziny rozwiazan tego wyrazewnia wymiernego naleza wszystkie liczby rzeczywiste
| | 3 | |
Rozwiazanie to x= |
| .. Patrzymy czy nalezy do dziedziny rozwiazania . Nie nalezy bo |
| | 2 | |
| | 3 | |
x= |
| nie nalezy do dziedziny |
| | 2 | |
| | 3 | |
A teraz zeby sie jeszce lepiej przekonac ze x= |
| nie jest rozwiazniem tego wyrazenia |
| | 2 | |
| | 3 | |
wstawmy do mianownika ze x= |
| |
| | 2 | |
| | 3 | | 9 | |
4x2−9=4*( |
| )2−9 =4* |
| −9=9−9=0 otrzymalas w mianowniku 0 a przrz 0 nie wolno |
| | 2 | | 4 | |
dzielic
5 wrz 22:27
Wiki: | 4x2−12x+9 | | (2x−3)2 | | 2x−3 | |
| = |
| = |
| |
| 4x2−9 | | (2x−3)(2x+3) | | 2x+3 | |
2x−3=0 i 2x+3=/=0
2x=3 2x=/=−3
5 wrz 22:29
bezendu: Co Ty Wiki stworzyłaś
5 wrz 22:30
bezendu:
Df=R\{−1,5;1,5}
4x2−12x+9=0
(2x−3)2=0
x=1,5∉D
5 wrz 22:32
Wiki: No jakoś tak ze wzorów skróconego mnożenia i założeń

a x to jest miejsce zerowe
5 wrz 22:32
Ewa: Antek , czyli w ksiazce jest blad ? bo tam po prostu w odpowiedzi jest napisane 3/2
5 wrz 22:34
Antek: Wiki . To byloby prawidlowe ale przy poleceniu −uprosc wyrazenie wymierne −− a nie rozwiaz
rownanie .
5 wrz 22:36
Wiki: Nie ma błędu, x=1,5 to rozwiązanie
5 wrz 22:37
Wiki: Tylko żeby rozwiązać trzeba uprościć najpierw
5 wrz 22:38
Antek: Tak Ewa . A moze jeszce sprawdz raz czy dobrze przepisalas przyklad .
5 wrz 22:39
bezendu:
mówisz, że x=1,5 to rozwiązanie to proszę
| 4x2−12x+9 | |
| podstaw w liczniku i mianowniku x=1,5 |
| 4x2−9 | |
ciekawe co otrzymasz ?

a jak twierdzisz, że jednak to jest dobrze to idź jutro do pani od
matematyki i pokaż jej to rozwiązanie
5 wrz 22:40
Antek: Wiki pokazalem przeciez ze przy x=1,5 mianownik =0
5 wrz 22:41
bezendu: Antek niech idzie jutro z tym do pani

zacznie ładnie rok szkolny od
1
5 wrz 22:43
Wiki: Wyszło zero bo to funkcja kwadratowa i środek wykresu ma współrzędne S(0,0)
5 wrz 22:44
Antek:
5 wrz 22:44
bezendu: 
5 wrz 22:45
Wiki: Akurat próbna maturę zdałam na 88% ale co tam w internecie wiedzą lepiej
5 wrz 22:45
bezendu: Wiki nie chcę być nie miły ale z czego ta matura z angielskiego ? Zobacz co Ty piszesz...
Wykres funkcji kwadratowej

W internecie chyba nie wiedzą lepiej na 100% to TY masz racje
5 wrz 22:47
Antek: Wiki. Dobra rada. Moze naprawde juz poloz sie spac .

A na dobranoc y=4x
2−12x+9 sprowadz to do postaci kanonicznej y=a(x−x
w)
2+y
w i odczytaj
wspolrzedne wierzcholka
5 wrz 22:52