Zadanie optymalizacyjne
Romeczek : Drut o długości 100 m przecięto w pewnym miejscu i z jednej części zbudowano kwadrat a z
drugiej
trójkąt równoboczny. W jakim punkcie zgięto, jeżeli suma pól zbudowanych figur jest najmniejsza
z
możliwych.
Zadanie optymalizacyjne.
5 wrz 20:10
Eta:

x>0 , y>0
Z warunku zadania x+y=100 ⇒ x=100−y , y∊(0,100)
| | x | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(kwadratu)=( |
| )2= |
| x2= |
| (100−y)2=......= 625−125y+ |
| y2 |
| | 4 | | 16 | | 16 | | 16 | |
| | 1 | | y | | √3 | |
P(tr. równobocznego)= |
| *( |
| )2*√3 = |
| y2 |
| | 4 | | 3 | | 36 | |
Suma pól :
| | 1 | | √3 | |
P(y)= 625−125y+ |
| y2+ |
| y2 −−− ma mieć minimum( z treści zadania |
| | 16 | | 36 | |
| | √3 | | 1 | |
P(y)= ( |
| + |
| )y2−125y +625 −−− funkcja kwadratowa, wykresem parabola |
| | 36 | | 16 | |
ramionami do góry, zatem funkcja osiąga
minimum
w wierzchołku paraboli dla odciętej
wierzchołka
| | −b | | 125 | |
ymin= |
| = |
| = ....... |
| | 2a | | | |
x
min= 100 −y
min=.....
dokończ te nieco..... "koszmarne" rachunki
6 wrz 21:51
Saizou : no ale chyba łatwiej oznaczyć 3x oraz 4y, będzie się łatwiej liczyć chyba
6 wrz 21:54
Saizou : znaczy się odwrotnie 3y i 4x
6 wrz 21:54
Eta:
Jak ktoś tak chce
6 wrz 21:55
Eta:
Zamiast napisać,że ładnie zobrazowałam, to ......... takie uwagi
6 wrz 21:56
Saizou : oj tam......... tak na początku pomyślałem że
Eta musiała to rozwiązać, bo widać było po
formie postu

za rysunki itp.
6 wrz 21:59
Eta:
6 wrz 22:00