Prawdopodobieństwo całkowite i warunkowe
WD2: Prawdopodobieństwo całkowite i warunkowe.
Witam, mam problem z dwoma zadaniami, wychodzą mi wyniki inne niż w odpowiedziach.
Zadanie 1
W pewnej grupie studenckiej na Politechnice jest 5 razy więcej chłopaków niż dziewczyn.
Prawdopodobieństwo zaliczenia egzaminu przez dziewczynę wynosi 0,6, a prawdopodobieństwo
zaliczenia egzaminu przez chłopaka wynosi 0,5. Oblicz prawdopodobieństwo zaliczenia egzaminu
przez losowo wybraną osobę z grupy.
Według odpowiedzi:
| | 5 | | 1 | | 13 | |
P(A) = |
| * 0,4 + |
| * 0,6 = |
| |
| | 6 | | 6 | | 30 | |
Według mnie:
| | 1 | | 5 | | 1 | |
P(A) = |
| * 0,6 + |
| * 0,5 = |
| |
| | 6 | | 6 | | 24 | |
Zadanie 2
Stosunek liczby maków do innych kwiatów na łące wynosi 4:3. Prawdopodobieństwo tego, że
pszczoła zapyli losowo wybrany kwiat na łące wynosi 0,2 – jeśli będzie to mak i 0,1 – jeśli
będzie to inny kwiat. Pszczoła faktycznie zapyliła kwiatek – jakie jest prawdopodobieństwo, że
był to mak?
Według odpowiedzi:
Według mnie:
| | 4 | | 1 | | 3 | | 2 | | 1 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 7 | | 10 | | 7 | | 10 | | 7 | |
5 wrz 12:41
PW: Zadanie 1.Pewnie w książce jest błąd. Ty zaś popełniłeś fatalny błąd rachunkowy. takie błędy
| | 1 | |
powinno się weryfikować automatycznie − wynik |
| jest nierozsądny, nie może |
| | 24 | |
prawdopodobieństwo zdania przez kogokolwiek być mniejsze niż prawdopodobieństwo zdania przez
| | 1 | |
osobą najsłabszą, w tym wypadku 0,5= |
| . |
| | 2 | |
5 wrz 13:20
Patt: | | 31 | |
* |
| − czy ten wynik jest dobry? A co z zdaniem 2? |
| | 60 | |
5 wrz 13:25
Patt: Przepraszam za zamianę nicku − zmieniłem przeglądarkę a wpisałem poprzednio losowy ciąg znaków
i nie zwróciłem na to uwagi
5 wrz 13:27
PW: No, teraz wynik jest rozsądny − trochę większy niż wynik dla chłopców, ale niewiele większy, bo
dziewcząt osiągających lepszy wynik jest niewiele. Tak to należy oceniać patrząc na wynik
końcowy.
Przepraszam, nie mm teraz czasu na zadanie 2, ale wydaje mi się, że popełniłeś błąd pisząc
| | 4 | | 1 | | 2 | |
P(A)= |
| • |
| − powinno być "razy |
| " − chyba oni liczą dobrze. |
| | 7 | | 10 | | 10 | |
5 wrz 13:37
Patt: Racja, już wszystko jasne.
5 wrz 13:43