matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 29.3.2009
Zadania
Odp.
3
XeloX:
proszę was pomóżcie
3
prosze o pomoc :
jutro mam kartkowke z nierówności kwadratowych i rozumiem jak sie to wszystko liczy, te delty x1,x2 tylko juz sie pogubiłem jeśli chodzi o przedziały. Czy ktoś w miare prosty
1
Włodi:
proszę pomóżcie błagam
3
pomocyyy:
autobus rozpedzil sie przez 10 sekund z przyspieszeniem 12m/s . jaka predkosc uzyskal po 10 sekundach i jak droge pokonal w ciagu 10 sekund?
1
Włodi:
Eta,tim,Mariusz pomocy błagam jeszcze 5 zadań
1
Włodi:
Pomocy
2
Michał:
podaj wzór funkcji liniowej,która jest malejąca, przechodzącej przez punkt A(2,5) czy isniteje tylko jedna taka funkcja?
4
Michał:
podaj wzór funkcji liniowej,która jest malejąca, przechodzącej przez punkt A(2,5) czy isniteje tylko jedna taka funkcja?
2
Sergio:
1. Wszystkimi metodami rozwiąż układ równan liniowych:
1
Włodi:
Błagam pomóżcie
1
Włodi:
Błagam pomóżcie
70
Włodi:
2. Dany jest trapez równoramienny o podstawach AB i CD gdzie AB=16 a CD=8. Wysokość trapezu
2
Adam:
Eta ja ani Filip nie jestśmy z poznania
25
ja:
znajdz liczbe 2− cyfrowa w ktorej liczba jednostek jest wieksza o 2 od liczby dziesiatek a iloczyn tej liczby przez sumę jej cyfr jest równy 144
11
ja:
rozwiąż układ nierówności x2 + 9x + 20 > 0
1
ja:
rozwiąż układ nierówności :
23
ja:
wyznacz dziedzine funkcji y= f(x) gdy a) f(x) =
√
(x+3)(1−x)
0
Natalek:
Rzucono 2 kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że na obu kostkach wyrzucono tę samą liczbę oczek lub że suma wyrzuconych oczek jest równa 8.
1
pomoc:
Ile przekątnych ma graniastosłup sześciokątny prawidłowy ?
1
Madzia:
jakie moge zrobic doswiadczenie z fizyki dzial optyka(jakies łatwe
)
1
pomoc:
Na ile sposobów grupa czterech osób może się ustawić do kasy biletowej ?
6
pomoc:
Ile można utworzyć liczb czterocyfrowych ze zbioru {0,1,2,3,4,5} w których żadna cyfra się nie powtarza ?
6
pomoc:
Ile jest możliwych wyników meczu piłki nożnej Górnik−Zabrze − Legia Warszawa, jeśli wiadomo że żadna z drużyn nie strzeli więcej niż 4 bramki ?
5
pomoc:
Ile wyrazów czteroliterowych można ułożyć z liter wyrazu TATO ?
2
zaq1:
Dane sa dwa wierzchołki trójkąta ABC: A= (−3,−1) B=(3,1). Punkt D= (−2,1)należy do bokuAC,a odcinek DB jest środkową w trójkącie ABC. Oblicz współrzędne wierzchołka C
2
paweł:
Kilka zadanek, nie wiem jak je zrobić
19
Drażu:
Wśród 20 zdjęć 8 jest kolorowych. Wybrano losowo 4 zdjęcia. Oblicz prawdopodobieństwo, że wsród wybranych zdjęć:
9
makrela:
Witam
4
zaq1:
Hej moglibyście pomóc
Firma zdeponowała w banku pewną kwotę na 4 lata. Po tym okresie na koncie firmy było 185093,02 zł. Roczna stopa procentowa wynosiła 16%, a odsetki
0
Konrad:
Do szkolnych zawodów szachowych zgłosiło się 16 uczniów, wśród których było dwóch
1
tomek:
Do wyścigu żuzlowego staneli zawodnicy z nr 2, 5, 6, i 11 Eksperci daja 20% szans na zwyciestwo zawodnikowi 2, 40% − zawodnikowi 5, 30% zawodnikowi 6 i 10% zawodnikowi 11.
7
niekumata:
Proszę o sprawdzenie zadań
a) log
0,5
(x
2
−3x+3)=0
76
Jakub:
Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 9 cm i12 cm. wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego podzieliła ten trójkąt na dwa
2
goszka:
Wyznacz wartość r tak, aby okręgi o danych równaniach były styczne zewnętrznie. Narysuj te okręgi w układzie współrzędnych:
1
Milena:
Na wykonanie wachlarza zużyto 900 cm2 płótna. Brzeg wachlarza obszyto złotą wstążką. Oblicz długość wstażki wiedząc, że przy maksymalnym rozłożeniu wachlarz jest wycinkiem
5
Prosze:):
Liczbe −7 jest miejscem zarowym W(x). Wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez
0
strokrotka:
|3−x| +|x−5| |2x−6|+|4−x|+|x|
16
ruda:
pole trapezu rownoramiennego, ktory nie jet rownoleglobokiem, jest rowne 55
√
3
cm
2
. ramie trapeu ma dl. 10 cm i tworzy z podstawa kat 30 stopni. oblicz dlugosci podstaw
4
KOSMO:
wyznacz wartosci pozoastalych funkcji trygonometrycznych kata x, jezeli tgx=−3 i x∈( π , π)
1
Monika:
Parabolę o równaniu y=2(x+1)
2
−4 przesunięto o jedną jednostkę w lewo wzdłuż osi x i o jedną jednostkę w dół wzdłuż osi y.Znajdź współrzędne wierzchołka paraboli,którą
13
Lucek:
S.O.S Rozwiąż równania
3
zaq1:
Firma zdeponowała w banku pewną kwotę na 4 lata. Po tym okresie na koncie firmy było 185093,02 zł. Roczna stopa procentowa wynosiła 16%, a odsetki kapitallizowane były co
6
mathew:
witam. Dla jakich wartości parametru m zbiorem rozwiązań nierówność (m−3)x
2
− 2(m−3)x + 2m + 4 <0
1
Milena:
Na wykonanie wachlarza zużyto 900 cm
2
płótna. Brzeg wachlarza obszyto złotą wstążką. Oblicz długość wstażki wiedząc, że przy maksymalnym rozłożeniu wachlarz jest wycinkiem
4
paweł:
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu na płaszczyźnie jest wycinkiem koła o promienu 3 i kącie środkowym 120. Oblicz objętość stożka.
20
Filip:
22
Dwiekropki:
Maria ma 24 lata. Jest ona dwukrotnie starsza niż być Ania wtedy gdy Maria miała tyle lat ile teraz ma Anna. Ile lat ma Anna?
5
Basia:
Eto
Przeczytaj moje wpisy w "Agusia".
1
madzia :):
Dane sa dwa wierzchołki trójkąta ABC: A= (−3,−1) B=(3,1). Punkt D= (−2,1)należy do boku AC, a odcinek DB jest środkową w trójkącie ABC. Oblicz współrzędne wierzchołka C oraz
9
Izaa:
W równoległoboku wysokości są równe : 2 i 3 . Wiedząc, że krótszy bok równoległoboku ma długość 7, oblicz obwód i pole tego równoległoboku.
3
zaq1:
W ciągu geometrycznym (b
n
) mamy dane : b
1
+ b
3
= 15 i b
5
= 48. Wyznacz b
1
i q. Oblicz sumę 10 początkowych wyrazów tego ciągu. Z góry dziękuję za pomoc
2
Izaa:
W trójkącie ABC kąt A ma 45st, kąt B−30st. , a wysokość CD dzieli bok AB na odcinki o długościach IADI=5cm i IDBI=5
√
3
. Oblicz długości boków trójkąta ABC.
3
rzekomy:
Na drodze długości 36m przednie koło ciągnika wykonało o 6 obrotów więcej niż tylne. Gdyby obwód każdego koła zwiększyć o 1m, to na tej samej drodze przednie koło wykonałoby
3
Julia:
Za 150 biletów do kina zapłacono 1780zł. Bilet dla dzieci kosztował12zł ,a dla dorosłych 16zł. Ile było biletów dla dzieci, a ile dla
5
Nikt_ważny:
Obliczyć ekstremum funkcji: y=x
√
1−x
1
ala:
Prostopadłościenny kontener ma mieć pojemność 22.50m
3
i kwadratowa podoge.Koszt 1m
2
blachy potrzebnej do wykonania jego podlogi i pokrywy wynosi 20zl,a scian bocznych
1
ewa:
Cos łatwego , ale nie dla mnie
Do wyścigu żuzlowego staneli zawodnicy z nr 2, 5, 6, i 11
3
rzekomy:
Pod budowę bloku na osiedlu mieszkaniowym należało wykopać w określonym terminie 8000m
3
ziemi. Praca została wykonana na 8 dni przed terminem, gdyż ekipa robotników
3
Magda:
Elektrowóz ciągnie po poziomym torze pociąg o łącznym ciężarze 6 x 10
6
N z prędkością 60km/h. Oblicz natężenie prądu zasilającego elektrowóz, jeśli pracuje on pod napięciem
0
Agusia:
Ponownie prosze o pomoc... jesli ktos potrafi to prosze o pomoc w rozwiazaniu
5
Monika:
Rozwiąż równanie: a)||x|−2|=|x−2|
2
paweł:
W układzie XOY dane są pkty A(−4,−2) B(5,4) a)Oblicz odległość pktu C (−1,4) od prostej AB
24
Kasia:
Pomóżcie
Oblicz pole figury ograniczonej prostymi o równaniach:
4
paweł:
Suma dwóch liczb wynosi
√
7
, a różnica
√
3
. Oblicz iloczyn tych liczb.
7
humanistka:
Czy ktoś mógłby mi pomoc z tym zadaniem?
46
Agusia:
Potrzebna pomoc
szescian ABCDEFGH ma krawędz długosci a.Szescian ten przecina płaszczyzna p, któa przechodzi przez srodki krawedzi AB i BC( zeby wszystko było jasne
4
Agusia:
jesli ktos potrafi to prosze o pomoc w rozwiazaniu Wyznacz wartości wspólczynnika a dla których styczna do wykresu funkcji y=ax
2
jest
3
Madzia :):
Mógłby mi ktos pomoc?
1
tomek:
Srodek orkęgu , przechodzącego przez punkty A (3.3) i B (5,1) , należy do osi OX a) wyznacz rownanie tego okręgu b) znajdż rownanie stycznej do tego okregu w punkcie A,
1
===POLA====:
126 dany jest czworokąt o przekątnych długości 12 i 15 cm, które tworzą z jednym z boków kąty o miarach odpowiednio 35
o
i 25
0
. Oblicz pole czworokąta.
4
===POLA====:
124 należy wykazać iż pole dowolnego czworokąta ABCD jest równe 0,5*|AC|*|BD|*sinα, gdzie AC i BD− przekątne czworokąta, α− miara kąta między przekątnymi
4
jusiaaa:
Prosze o wytłumaczenie a nie samo rozwiazanie takiego zadania: 42 szwaczki szyją pewną partię odzieży w ciągu 28 dni. W jakim czasie przy tej samej
1
Madzia:
prosze o skromna pomoc rachunek prawdopo
9
on:
a)prosta przechodzi przez punkt P=(0,0,2) i jest prostopadla do wektorow a=[0,1,−5] i b=[−2,3,0]
5
Carrie:
Treść jest chemiczna, ale wyliczenie typowo matematyczne.
0,1=−0,4 + 0,059/2 * log x
4
ananannanannana:
autobus rozpedzil sie przez 10 sekund z przyspieszeniem 12m/s . jaka predkosc uzyskal po 10 sekundach i jak droge pokonal w ciagu 10 sekund
?
5
AgaBubaAga:
podaj ogólny wyraz a
n
następujących ciągów f) 1, 1/9, 1/25, 1/49, 1/81.....
3
Nikt_ważny:
Mam taką funkcję: y=xlnx i mam obliczyć ekstremum. I licze pochodną i wychodzi mi ekstremum y(e
−1
)=−e
−1
ale nie potrafię stwierdzić czy to minumum czy maksimum.
3
black:
pomocy.
9
Magda:
Znajdz wielomian W(x) stopnia trzeciego, który ma pierwiastek dwukrotny −3 oraz pierwiastek pojedynczy 1/2, przy czym W(0)=−9
6
Madzia:
Pomozcie w szeregu geometrycznym, jak mozecie oczywiscie
i umiecie
1
Ania :
KOMBINATORYKA< POMOCY
8
Tomek:
prosze pomozcie
Srodek orkęgu , przechodzącego przez punkty A (3.3) i B (5,1) , należy do osi OX
5
Tomek:
rozwiąż nierownosc log
x
(x+2) + log
x
+2 x >2
0
ja:
1. rozwiąż równanie:
√
−logx
=
√
−x
2
+3x−2
17
Monia:
mam problem:
3
jacek:
pochodne......, zerknijcie proszę: tg(x +x+2)
2
anty-matematyk:
Oblicz funkcję odwrotną do funkcji f(x) = −3x + 4
2
mily:
a) punktu P=(1,0,−5) od płaszczyzny π: 3x−12y+4z+8=0 b) płaszczyzn równoległych π
1
:2x−y+3z=0, π
2
: −4x+2y−6z+8=0
3
Patrycja:
Proszę o pomoc: Na drodze długości 36 m przednie koło ciągnika wykonało o 6 obrotów więcej niż tylnie.
0
Natalek:
Rzucono 2 kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że na obu kostkach wyrzucono tę samą liczbę oczek lub że suma wyrzuconych oczek jest równa 8.
9
tomek:
25
5
15
5
pomoże ktoś obliczyć
i
, poprosiłbym o rozpisanie...
1
dawid:
Pomocy, z czego tu skorzystać? nie mam pojęcia jak to zadanie ugryźć:
0
doner:
czy mógł by ktoś sprawdzic
f(x)=1/2(sinx−π/3)
3
olek:
b. Oblicz wyznacznik macierzy | 5 1 −2 |
3
danielooooos:
mam pytanie : jaka bryla powstanie gdy kwadrat o boku a 2 cm obraca sie wokol wlasnej przekatnej ?
5
Artur:
Jak obliczyć taką dziwną potęgę 3
0,3
+ 2
0,2
4
angela:
help nie rozumiem prawdopodobienstw angela: Z liczb 1,2,3...96,97 wybrano jedna liczbe. Oblicz prawdo podobienstwo ze jest
3
olek:
zielony w tym jestem... pomocy
2
angela:
Prosze bardzo o szybka pomoc plissss....Oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego czworokatnego w ktorym krawedz boczna ma dlugosc
3
pop:
Dana jest prosta l: x=3+2t, y=−2+t, z=2t. Sprawdzic czy punkty P
1
(7,−1,2) i P
2
(13,3,10) leza na prostej l.
2
luck:
Restauracja oferuje 3 rodzaje obiadów. Ile powinna przygotować obiadów francuskich, włoskich i węgierskich, aby suma ich ilości była jak największa, zużywając nie więcej
0
Mateusz:
Rodzice karoliny postanowili czesc sypialni przeznaczyc na garderobe Bedzie ona miala kształt trojkata prostokatnego o przyprostokatnych dlugosci 1m i 1,5m, Jaka bedzie
2
Edek:
Podaj zbiór punktów płaszczyzny, których odległość od prostej y=5x−4 jest większa niż odległość od prostej y=5x+6
2
GIRL:
Pole powierchni stozka o tworzącej 10 cm, Pc= 96 π cm 2. Oblicz objętość stożka? Kochani proszę pomóżcie bo mi te zadanko nie wychodzi.plis.
1
angela:
Janek ma z Wosu oceny: 5,5,3,4,3,3,4. Oblicz srednia ocene z dokladnoscia do 0,01 oraz odchylenie standardowe.
0
angela:
Z liczb 1,2,3...96,97 wybrano jedna liczbe. Oblicz prawdo podobienstwo ze jest to: a) liczba podzielna przez 3
1
wrrrrrrrrr:
w urnie znajdują się kule od 10 do 50 z tym że kul z nr 10 jest 10 z nr jest 11 itd.. jakei jest prawdopodomieństwo wyciagniecia kuli z numerem parzystym
3
antigua:
Oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego czworokatnego w ktorym krawedz boczna ma dlugosc 6, a kat miedzy krawedzia boczna i podstawa ostroslupa ma miare 30 stopni.
0
GIRL:
Marku proszę Cię o pomoc
!
7
Sara:
dla jakich wartosci parametru m wielomian W(x) = x
3
+3mx +54 ma pierwiastek dwukrotny? dla wyznaczonej wartosci m znajdz pierwiastki tego wielomianu.
2
Sara:
wyznacz te wartosci parlamentu m , dla ktorych wielomianw(x)= (x
2
−m)(x+5) ma pierwiastek dwukrotny.
2
Natalek:
Oblicz sin π/12 korzystając ze wzoru sin(α−β)=sinαcosβ − sinβcosα . Wynik przedstaw w jak najprostszej postaci.
9
Natalek:
Wyznacz dziedzinę funkcji :
√
9 − |2x|
/
√
|x| − 2
+ 5x / x − 4
3
Sara:
dla jakich liczb a i b trójmian x
2
− x +a jest dzielnikiem wielomianu W(x) = 4x
3
−5x
2
+bx −8 ?
0
Sara:
dla jakich wartosci parlamentu a i b wielomian W(x) = x
4
− 4x
3
+6x
2
− ax +2 jest podzielny przez trójmian P(x) = x
2
+bx+2 ?
2
GIRL:
Pole powierzchni całkowitej stożka o tworzącej 10 cm, Pc= 96 π cm 2. Oblicz objętość stożka?
2
slonce:
Bardzo prosze o szybka pomoc....Znajdz wzor funkcji liniowej y=ax+b, jesli wykres jej pochodzi przez punkty P=(−1,2) i R=(2,11).
1
strokrotka:
∫x−2∫+∫−x∫ dla x<0 dla x nalezacych do przedz. (2; +
2
saakala:
Ponownie prosze o pomoc. znajdz punkt przeciecia prostych y=3x+2 i y=−4x−5. Sprawdz czy znaleziony punkt lezy na prostej x+y+5=0.
2
benek:
Odcinek AC jest przekatna kwadratu ABCD. Oblicz pole i obwod tego kwadratu, jesli A=(−6,−1) i C=(1,6).
2
Ms.Ocean:
Może mi ktoś powiedzieć jak wyznaczyć równanie prostej jak mam dane dwa takie punkty punkty K=(−1,0) M=(4,10)
2
antigua:
pomocy nie rozumiem tych zadan.......Rzucono dwiema kostkami w ksztalcie czworoscianu foremnego. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
1
GIRL:
Pole powierzchni całkowitej stożka o tworzącej 10 cm, Pc= 96 π cm 2. Oblicz objętość stożka. Proszę o szybko pomoc
!
0
antigua:
prosze o pilna pomoc
2
saakala:
oblicz objetosc graniastoslupa prostego, ktorego podstawa jest romb o przekatnych dlugosci 6 cm i 8 cm wiedzac, ze wysokosc graniastoslupa jest trzy razy dluzsza niz bok
1
Ola:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania lub podaniu jakiś wskazówek.
4
Magda:
Dany jest wielomian w(x)= x
3
−6x
2
+12x−16. Dla jakich parametórw wielomian dzieli się bez reszty?