oblicz obwód i pole równoległoboku
Izaa: W równoległoboku wysokości są równe : 2 i 3 . Wiedząc, że krótszy bok równoległoboku ma
długość 7, oblicz obwód i pole tego równoległoboku.
Próbowałam liczyć z Pitagorasa, ale wyniki mi na minusie wychodzą:(
29 mar 18:13
tim: Wysokości są równe 2 i 3..?
29 mar 18:15
Izaa: dokładnie tak
29 mar 18:17
tim: 863 Tam jest wzór na pole. Więc a * h = 7 * 2 lub 7 * 3, ale że wiemy, że 7 to
krótszy bok to wydaje mi się, że to drugie.
29 mar 18:25
Izaa: a obwód? ob =2a+2b , teraz b skąd wziąć?

niby proste ale dla jakies
skomplikowane....
29 mar 18:30
tim: Już wiem

. Korzystamy z zależności:
P = a * h
a
P = b * h
b
Znamy b = 7, h
b = 3 oraz h
a = 2
P = 21 = a * 2
2a = 21
a = 10,5
29 mar 18:36
tim: Sprawdzamy: a > b 10,5 > 7
29 mar 18:36
Izaa: Aha i z tego juz podstawiac do wzoru na obwod tak? wyszlo 35
29 mar 18:41
tim: Tak
29 mar 18:43
Izaa: Dzięki bardzo
29 mar 18:52